23948sdkhjf

Korte aftaler skal give bedre lærlinge

Pihls tømrerafdeling holder lærlingene til ilden ved kun at indgå korte uddannelsesaftaler
De fremtidige tømrerlærlinge hos entreprenørvirksomheden Pihl kan ikke være sikre på, at de også får lov til at gøre uddannelsen færdig hos Pihl.

Virksomhedens tømrerafdeling har nemlig besluttet, at der i fremtiden alene indgås korte uddannelsesaftaler, det vil sige aftaler for et enkelt praktikpladsforløb.

- Vores oplevelse er, at det skaber mere motivation hos den enkelte lærling, at man ikke kan være sikker på at få hele praktikperioden hos os. Vi mener, at den enkelte lærling bliver mere bevidst om eget ansvar, og derved deltager mere aktivt i sin uddannelse. Vi gør den enkelte lærling mere medansvarlig, og vi tror, der i den sidste ende kommer bedre svende ud af det. Det er dermed en fordel for både den enkelte og for os, siger John Oppenhagen Pedersen, der er byggeleder og ansvarlig for tømreruddannelsen i Pihl.

Han understreger, at det generelt vil være virksomhedens intention, at tømrerlærlingene også skal gøre uddannelsen færdig i Pihl.

- Vi planlægger efter et helt forløb, og som udgangspunkt tænker vi, at de skal have svendebrev fra Pihl. De korte aftaler er ikke kun et spørgsmål om at gøre sig fortjent til en ny aftale. Det er også en måde at forpligte både os selv og lærlingen til at være mere aktiv. Det skærper interessen, det giver mindre sygefravær og afspejler arbejdsmarkedet, at man ikke kan være sikker på at fortsætte. Vi mener kort sagt, at de korte aftaler er et værktøj, som betyder at vi kan løfte uddannelsesopgaven endnu bedre, siger John Oppenhagen Pedersen.

I øjeblikket har Pihl 11 tømrerlærlinge, hvoraf én er EUX-lærling og en EUD-lærling med fuld uddannelsesaftale. Resten har korte aftaler af forskellig slags. Med 11 igangværende lærlinge lever afdelingen op til målsætningen om til stadighed at have omkring 10 procent lærlinge, idet der i øjeblikket er ansat 106 tømrersvende.

I første omgang har beslutningen om kun at indgå korte aftaler karakter af et forsøg.

Giver utryghed

Virksomhedens beslutning mødes ikke med udelt glæde blandt Pihls egne tømrerlærlinge.

- Det er ikke okay. Det vil give mere usikkerhed for den enkelte, og det bliver man ikke bedre af. Jeg har en fuld uddannelsesaftale, og jeg mener ikke, det på nogen måde har fået mig til at slappe af og læne mig tilbage, men det har givet en vis tryghed - for eksempel i forbindelse med fravær på grund af sygdom i nær familie, siger Michael Ibsen, der bliver udlært til foråret.

- Det er nok rigtigt, at det er en god motivationsfaktor, at du ikke ved, om du har en aftale for næste praktikforløb, men det ville da være dejligt med den sikkerhed, som en fuld aftale giver, lyder det fra Mathias Falkenberg, der er i gang med en kort aftale på første hovedforløb.

Ekstra lang prøvetid

Det er det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelser, der har det overordnede ansvar for tømreruddannelsen.

I udvalget møder Pihls beslutning en vis forståelse.

- Udvalgets generelle holdning er, at vi foretrækker fulde uddannelsesaftaler. Det giver tryghed for den enkelte lærling, og det sikrer den bedste planlægning af uddannelsen, men vi kan sagtens forstå, at mange virksomheder vælger at indgå korte aftaler, siger udvalgets formand, tømrermester Ole Gregersen fra Vojens.

- Det er ikke kun en stor virksomhed som Pihl, der går den vej. Jeg hører fra også mindre virksomheder her i vores område, at mange foretrækker korte aftaler. Dermed får man syv-otte måneders prøvetid, og det holder de unge til ilden i hele uddannelsen, så der er flere og flere, der ser fordelene ved de korte aftaler, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.055