23948sdkhjf

Underbetalte malere fjernes fra byggeplads

Voldgiftskendelse får Gentofte Hospital til at kræve malerfirma fjernet fra renoveringsopgave
Det er en overtrædelse af kontraktvilkårene, at der er benyttet underbetalt udenlandsk arbejdskraft i forbindelse med en renovering af psykiatrisk afsnit på Gentofte Hospital.

Derfor har Gentofte Hospital som bygherre bedt sin hovedentreprenør afslutte samarbejdet med Malersvendene Aps, der som underentreprenør på arbejdet har benyttet seks polske malere.

En faglig voldgift gav forleden Malerforbundet medhold i, at de polske malere ikke har fået løn efter overenskomsten i de indtil videre fire måneder på entreprisen. Malersvendene Aps blev samtidig idømt en bod på 75.000 kroner for overtrædelse af overenskomsten.

- Vi kan ikke tolerere, hvis entreprenørerne ikke lever op til kravene om løn- og ansættelsesforhold, som er indarbejdet i kontrakten. Det tager vi ganske alvorligt, og vi har derfor bedt vores kontraktmodpart, entreprenørvirksomheden Hald & Halberg, om at bringe sagerne i orden. Vi forventer derfor, at det pågældende malerfirma bliver fjernet fra byggepladsen, siger Erik Brown Frandsen, driftschef på Gentofte Hospital.

Ikke acceptabelt

Adm. direktør i Hald & Halberg A/S Robert Jensen oplyser, at malerfirmaet er indkaldt til møde i dag fredag og indtil da er bedt om at blive væk fra byggepladsen.

- Vi er forpligtet til at overholde nogle vilkår om løn- og ansættelsesvilkår, og de samme vilkår gælder naturligvis alle vores underentreprenører. Hvis de ikke er opfyldt, så er der tale om kontraktbrud, og så kan vi bortvise den pågældende. Nu tager vi i første omgang et møde med malermesteren for at høre hans udlægning, men med kendelsen i voldgiften er det slået fast, at overenskomsten er brudt. Det er ikke acceptabelt, og det er meget ubehageligt for Hald & Halberg at blive bragt i den situation, siger Robert Jensen.

Hurtigere reaktion

I Malernes Fagforening i Storkøbenhavn er der tilfredshed med, at bygherren tager initiativ til at få det dømte malerfirma fjernet fra byggepladsen.

- Men det undrer os, at hverken bygherren eller hovedentreprenøren har reageret før. De polske malere har ikke fået rigtige lønsedler og har ikke haft CPR-nummer, så arbejdet er foregået ulovligt, og det har vi gjort regionen opmærksom på. De har blandt andet fået referater fra den fagretslige behandling, som også er underskrevet af arbejdsgiversiden. Der har derfor været tilstrækkelig dokumentation for at afbryde samarbejdet langt tidligere, siger faglig sekretær Jesper Carl.

Driftschef Erik Brown Frandsen oplyser, at bygherren løbende har reageret på henvendelserne fra Malerforbundet om uregelmæssighederne.

- Vi har givet referaterne fra de fagretlige møder, som vi har fået fra Malerforbundet, videre til vores entreprenør og bedt om at få styr på tingene. Først med kendelsen i voldgiften er det slået fast, at forholdene ikke har været i orden og vi har fået den nødvendige dokumentation til at handle.

Hertil siger Jesper Carl: - Vores normale fremgangsmåde er at prøve at løse sagerne lokalt, men læren af sagen må være, at vi fremadrettet bringer sagerne for en voldgift hurtigere, hvis der skal en voldgiftskendelse til at få bygherrer til at reagere, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.182