Træfolket ser ind i fremtiden
Ledelse, innovation, iværksætteri og fremtidens teknologier var nogle af overskrifterne, da godt 80 medlemmer af Dansk Træ fredag stævnede hinanden i Vejle
Dansk Træ er en interessegruppe under Dansk Byggeri, som arbejder med træ som byggemateriale og stolte håndværkertraditioner.
Og stemningen er overvejende positiv:
- Når vi mødes her, så er det, jeg hører, overvejende tilfredse medlemmer, som i tide har fået gearet virksomheden til det uvejr, alle uden undtagelse har været midt i, siger formanden, Carsten Knudsen, fra tømrer- og snedkervirksomheden af samme navn.
Rimeligt at lave
- De fleste har rimeligt at lave, og mange har ordrer langt ind i næste år. Priserne er stadig pressede, men markedet fungerer rimeligt for virksomhederne - måske især med renoveringsprojekter, siger han videre.
For at holde trit med udviklingen, var dagen også langt an på fremtiden.
Byggefirmaet Jakon A/S gav en gennemgang af et byggeprojekt - en renoverings- og ombygningsopgave, hvor man havde fået støtte til et projekt, hvor ledelsesansvaret blev uddelegeret til medarbejderne i langt højere grad, end man traditionelt ser i den danske byggesektor.
Gode erfaringer
Og erfaringerne hermed var gode; så gode, at det ikke er sidste gang, man vil bruge principperne i ledelseskonceptet, der blandt andet indeholder fællesmøder og fælles kurser for alle implicerede parter forud for byggestart.
En proces, der fik alle med på legen, og som var med til at motivere medarbejderne til at planlægge og gennemføre byggefasen langt mere smidigt og effektivt.
Det skyldes blandt andet at man havde sat fokus på affaldshåndtering, oprydning, de forskellige entreprisers byggefaser, og i det hele taget en bedre koordinering.
Licitationen - Byggeriets Dagblad har tidligere beskrevet, hvordan erfaringerne med at lade svendene styre byggepladsen giver gode resultater, og ifølge Jørgen Abildgaard fra Jakon var det også tilfældet her.
- Vi gik ind i dette i øvrigt støttede projekt med åbne øjne, og erfaringerne med det har været rigtigt gode. Faktisk har vi lært, at sådan noget som affaldshåndtering er noget, der virkeligt kan koste mange penge, hvis det ikke håndteres rigtigt. En container, der ikke er ordentligt sorteret, kan i stedet for cirka 600 kroner pludseligt koste 10.000 kroner at komme af med. Så alene på dette punkt er der god grund til at være opmærksom, og ved hjælp af et samarbejde med et professionelt affaldshåndteringsselskab lykkedes det at få håndværkerne sporet ind på at sortere fra starten, alt den stund, at de ikke skulle gå for langt med affaldet, forklarede Jørgen Abildgaard.
En lodret opstart
Byggeriet blev på trods af en meget lodret opstart som fandt sted i løbet af blot en måned færdigt nogle uger før tiden.
- Vi har flere overvejelser om at bruge mange af de samme elementer i nye projekter, siger Abildgaard.
Dagen i Vejle bød også på et indslag fra firmaet Bluebeam, der udvikler systemer til håndtering af papirløse byggeprojekter, således at arkitekten, bygherren, rådgivere og ingeniører sammen på internettet kan håndtere og dele de store mængder data, der indgår i et byggeprojekt.
Senere var det iværksætteren Martin Thorborg kendt fra virksomheden Jubii, der gav sit bud på, hvilket stof man skal være gjort af for at blive en dygtig iværksætter.
Europapolitikeren og tidligere minister Lykke Friis (V) var på banen med en opdatering af de muligheder og problemer som Danmark står med i forhold til en kommende EU-reform.
- Vi kommer til at stå med nogle udfordringer, og det er vigtigt at vi tager den aktive debat, så vi ikke kommer til at sidde bagerst i klassen - eller helt udenfor døren, var hendes budskab.