23948sdkhjf

Fælles forpligtelse til at bekæmpe dumping

Regeringen er tilfreds med den nye aftale om social dumping. Advokat advarer dog mod udskrivning af straksbøder
Der var stor tilfredshed hos partierne bag aftalen om en styrkelse af kampen mod social dumping.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) sagde blandt andet til Licitationen:

- Aftalen vil sammen med den forøgede myndighedskontrol, vi aftalte sidste år, betyde, at myndighederne samtidig og koordineret kommer flere steder end tidligere. Og RUT-registret bliver kvalitativt bedre end tidligere. Samtidig er det en klar juridisk vurdering, at det er i overensstemmelse med EU-reglerne, at vi stiller krav om arbejdsklausuler med sædvanlige danske løn- og arbejdsvilkår. Det kommer eksempelvis til at gælde Femernforbindelsen og Metroen i København, siger Mette Frederiksen.

Kø ved håndvasken

Den slags krav er dog tidligere forsøgt gennemført, men hovedentreprenørerne står i kø ved håndvaskene for at tørre ansvaret af sig, når kravene ikke opfyldt af underentreprenørerne:

- Der skal ikke være kø ved håndvaskene. Vi har en fælles forpligtelse til at bekæmpe social dumping. Styrken ved denne aftale er, at den både gavner danske lønmodtagere og danske virksomheder, der vil overholde reglerne, siger ministeren.

Nej til kædeansvar

Henning Hyllested fra Enhedslisten noterer, at der afsættes 7,5 mio. kroner ekstra, oveni de millioner, der blev besluttet sidste år, til øget myndighedskontrol, og han siger videre:

- Enhedslisten havde gerne set, at Danmark havde udfordret EU-reglerne, men det kan ikke lade sig gøre at finde flertal for det. Vi havde også gerne set kæde/bestiller ansvar, men det var der heller ikke flertal for. Til gengæld kan Arbejdstilsynet fremover opkræve straksbøder for overtrædelser af meldepligten i RUT. Vi forventer så, at konsekvensen, hvis bøderne ikke betales straks, vil være, at arbejdet kan standses, ligesom politiet kan tilbageholde lastbiler, til en bøde bliver betalt. Men det er endnu ikke helt afklaret, hvad konsekvensen bliver, siger Henning Hyllested.

Indsats virker

Socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen er overbevist om, at den skærpede indsats virker, og han sætter ikke mindst sin lid til en øget kontrol med, at udstationerende virksomheder, der opererer i Danmark, også er aktive i deres hjemlande, da de ellers er skattepligtige i Danmark.

Bøder et problem

Det er dog ikke så ligetil, at Arbejdstilsynet kan udskrive bøder.

Advokat Stephan Falsner, der er tidligere direktør i Danske Anlægsgartnere, advarer om, at det kan være i strid med den almindelige retssikkerhed, hvis Arbejdstilsynet kan udstede bøder for manglende RUT-oplysninger.

- Tilsynet kan ikke være myndighed og efterforske på samme tid. Ifølge de nuværende regler skal Arbejdstilsynet overgive sagen til politiet, når udenlandske virksomheder ikke har meldt sig til RUT, eller ikke har anmeldt oplysningerne korrekt. Hvis forslaget skal kunne realiseres, må der således ske ændringer i de nuværende love på blandt andet retssikkerhedsområdet, siger Stephan Falsner.

Arbejdstilsynet har i forvejen en særstilling, idet tilsynet både fører tilsyn og kan give påbud, ligesom man har kompetence til at indstille til politiet, at der rejses tiltale for overtrædelser af Arbejdsmiljøloven.

- For at kunne udstede administrative bøder, skal Tilsynet foretage en"straks-efterforskning", hvis ordningen skal give mening, fordi udenlandske virksomheder i Danmark ofte er i landet i kort tid. Dermed risikerer man at komme ud i et regelsæt, hvor der retssikkerhedsmæssigt skelnes mellem danske og udenlandske virksomheder. Indtil nu har det kun været således, at der skelnes mellem danske og udenlandske virksomheder med hensyn til registreringen i RUT, siger Stephan Falsner videre.

Beskedne bøder

Enhedslistens ordfører mod social dumping, Finn Sørensen, forstår ikke Stephan Falsners kritik:

- Arbejdstilsynet kan allerede i dag tildele administrative bøder, som virksomhederne, hvis de ønsker det, kan få prøvet ved domstolene. Derved er retssikkerheden i orden, og embedsmændene har vel undersøgt det, inden de kom med rapporten om social dumping. Der er tale om forholdsvis beskedne bøder på 10.000 kroner for overtrædelse af reglerne om RUT-registrering. Jeg havde gerne set, at Arbejdstilsynet kan standse arbejdet på byggepladsen, til en bøde eventuelt er betalt, nøjagtigt som det er gældende ved overtrædelser af eksempelvis køre-hviletidsbestemmelserne, hvor et udenlandsk køretøj kan holdes tilbage, til bøden er betalt, siger Finn Sørensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094