23948sdkhjf

Byggeri i fokus på Folkemødet på Bornholm

Bygherreforeningen, Grundejernes Investeringsfond og Akademisk Arkitektforening har alle gode ideer til udviklingen af den eksisterende bygningsmasse
Blandt de flere end 700 arrangementer ved Folkemødet i Allinge var et blandt andet temaet "Udvikling af den eksisterende bygningsmasse". Et arrangement der desværre ikke påkaldte sig den store interesse i det enorme overflødighedshorn af arrangementer, men med stor interesse for byggesektoren.

Mødet var arrangeret af Grundejernes Investeringsfond, Bygherreforeningen og Akademisk Arkitektforening, og de fem oplægsholdere fortalte engageret om de udfordringer byggebranchen står over for i forhold til den danske bygningsmasse. Direktør Henrik Bang fra Bygherreforeningen sagde blandt andet:

- Med de store samfundsværdier, der er bundet i bygninger, faktisk i størrelsesorden 3700 milliarder kroner, er vi nødt til at betragte bygningerne som aktiver og behandle dem derefter. Det er overset såvel i den offentlige sektor, som blandt private bygningsejere, at bygningerne udgør en værdi, som vi skal passe på og sikre det størst mulige udbytte af, sagde Henrik Bang til Licitationen.

Tidens krav

Graves Simonsen, der er projektchef i Bygherreforeningen understregede, at der allerede i løbet af næste år skal foreligge en national handlingsplan for energioptimering af bygningsmassen, og i den forbindelse bør man også inddrage finansieringsmulighederne:

- Det er vigtigt for at føre det set up ud i livet, som den nationale handlingsplan lægger op til. Vi skal ikke kun høste de lavt hængende frugter, men også gevinster i et længere perspektiv end de korte tilbagebetalingstider, sagde Graves Simonsen.

Formanden for Akademisk Arkitekt Forening Nathalie Mossin, slog fast, at det er vigtigt hele tiden at "opdatere de eksisterende bygninger", og hun henviste blandt andet til, at den eksisterende bygningsmasse hele tiden skal leve op til tidens krav:

- For 100 år siden havde bygningerne hverken indlagt lys, rindende vand eller toiletter. I nyere tid har vi oplevet en stor opdatering af badeværelser, køkkener og it-faciliteter, og i 70-erne var det energiforbedringer som eksempelvis nye vinduer og isolering i forbindelse med byfornyelsen. Vi skal hele tiden tilføje vores bygninger ny værdi. Vi skal ikke være bange for at arbejde med bygningerne, så de både er nutidige, stiger i værdi og er gode at opholde sig i. Bygninger falder i værdi, hvis man ikke udvikler dem, forklarede Nathalie Mossin over for Licitationen.

Tag hensyn

Udviklingschef i Grundejernes Investeringsfond Søren Meyer pegede på vigtigheden af ikke at skade bygningerne i stedet for det egentlige formål, at forbedre dem, når der eksempelvis energirenoveres:

- Mange af de bygninger, der trænger til en energirenovering, er bygget i en tid, hvor man ikke så meget koncentrerede sig om tæthed for varme. Det betyder noget for den bygningstekniske behandling ved en energirenovering, eksempelvis omkring dampspærre. Man kan faktisk skade bygninger meget mere end at gavne dem, hvis man ikke udfører opgaven korrekt. Det er der tydelige eksempler på, hvor forkert udførelse kan føre til råd- og svampeskader. Det kræver først og fremmest veluddannet arbejdskraft, og rådgiverne skal sikre, at deres projekter er lavet på en måde, så alle uddannede håndværkere kan udføre det, sagde Søren Meyer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096