Hele verden kigger sultent på Femern
Overvældende international opmærksomhed på gigant-projekt, men Dansk Byggeri tror stadig på danske jobs
Femern A/S oplever stor international opmærksomhed og forventer da også, at rigtig mange nationaliteter vil deltage i bygge- og anlægsopgaven fra 2014 til 2020.
- Det her projekt er meget stort og i en kategori for sig, hvor der brug for at mange forskellige firmaer medvirker, og det vil helt sikkert komme til at blive talt mange forskellige sprog under anlæg af den nye sænketunnel. Vi forventer bestemt da også, at mange danske firmaer deltager, men der bliver opgaver, som kommer til at blive løst af firmaer fra mange forskellige lande, siger Claus Iversen, der er projektleder i Femern A/S.
Ud i verden
Den store opgave er nu for alvor gået ud i verden via blandt andet en nylig offentliggørelse i EU-tidende.
Men Claus Iversen tror dog, at de firmaer, der vil byde på dele af projektet allerede længe har været orienteret blandt via selskabets hjemmesiden.
- Der er rigtig mange i hele verden, der følger noget med på vores hjemmeside. Det her projekt er så stort, at det er interessant for rigtig mange i længere tid, og det er da positivt for os, siger Claus Iversen.
Men det er ikke kun de helt store spillere, der er interesserede.
I sidste uge var Femern A/S i Szczenin i Polen og fortælle om projektet, og her var interessen meget mere overvældende end arrangøren, den danske ambassade i Polen, havde forudset.
Ifølge hjemmesiden Polennu.dk var der gjort klar til 100 deltagere på konference, men hele 250 polske erhvervsfolk mødte op, og de var meget nygerrige, fortæller Claus Iversen, der var inviteret med som repræsentant fra bygherren Femern A/S.
- Interessen var overvældende, og der var firmaer i alle størrelser, og de vil meget gerne høre om projektet i detaljer, siger han.
Gode til stål
Claus Iversen fortæller, at både polakker, baltere og andre i Østeuropa har en del at byde på inden for blandt andet stålkontruktioner, da der i den region er kapaciteter og store anlæg som gamle skibsværfter, der er byggede til at svejse stålkonstruktioner sammen på. Og så er der havne til at udskibe det fra.
Det var ikke Femern A/S, der havde arrangeret mødet, og der har ifølge Claus Iversen ikke været lignende i udlandet, men det kan forventes, at der vil komme flere internationale informationsmøder i den nærmeste fremtid.
Som en mere global interessant og mulig spiller nævner han japanerne, som er særlige gode til at grave ud til anlæg, der går dybt. Og sænketunnelen ved Femern går i en dybde, som kan være svær at løse for europæiske firmaer.
Tryg Dansk Byggeri
Hos Dansk Byggeri følger de projektet og de kommende udbud meget spændt.
Organisationen har ingen problemer med, at der kommer udenlandske spillere med. De mener, at det ikke kan være anderledes, men branchedirektør Niels Nielsen er meget fortrøstningsfuld med hensyn til opgaver til danske firmaer.
- Jeg er helt tryg ved, at der bliver mange opgaver også til danske firmaer både store og små hver for sig og for de firmaer, der indgået alliancer i en eller anden sammenhæng. Men de skal selvfølgelig være godt rustede og forberedte for at have en chance, siger Niels Nielsen
Det helt store opløb til, hvem der løber med både de store lunser og de mindre opgaver går i gang efter den 21. marts, hvor der er stort arrangement kaldet Industry Day i Øksnehallen i København, hvor alle kan høre mere om det kommende projekt.
Femern A/S planlægger at have en prækvalifikation i sommeren 2012. Dermed vil det inden udgangen af 2012 stå klart, hvilke konsortier der får mulighed for at byde på anlægsopgaverne ved udbuddet i 2013. Byggekontrakterne ventes indgået i 2014, hvorefter anlægsarbejdet kan gå i gang