Firmaerne klager over ny skattelov
Lov formindsker hurtigt fradrag af underskud, og det vil ramme investeringslyst, mener byggeriet
Skatteministeren afviser.
Det nye lovforslag handler om, at det ikke skal være muligt at trække underskud fra i samme størrelsesorden som nu i det efterfølgende regnskabsår.
Den nye lov er ellers blevet revideret fra det oprindelige forslag, hvor muligheden for at fradrage oprindeligt handlede om at nedsætte afdragstaksten allerede efter én million kroner.
I det nye forslag er den afskrivningsmulighed nu sat op til 7,5 mio kr., hvorefter der kun kan fratrækkes 60 procent.
Nu hele beløbet
Som reglerne er nu, kan et selskab eller en koncern, der har et underskud, modregne hele beløbet i det efterfølgende år, hvis der er et positivt resultat.
Det vil sige, at hvis man har et underskud et år, så kan man det efterfølgende år trække hele beløbet fra overskuddet, inden der betales skat.
Hvis et firma eksempelvis havde et underskud på to mio. kr. i 2010 og et overskud på to mio. kr. i 2011, udlignede de to beløb hinanden, så firmaet samlet i den periode har nul kroner i indtægt, og derfor skal der ikke betales skat.
Den ordning er mange firmaer inden for byggebranchen glade for, da det er en branche, hvor det relativt nemt kan gå galt et år, og gå godt det næste år.
Eller der er tale om en investering det ene år og indtægt det næste, hvilket ofte er den erhvervsmæssige adfærd.
Med den nye justering af lovforslaget kan der i det efterfølgende regnskabsår afskrives i størrelsesordenen op til 7,5 mio. kr. Og derudover med 60 procent.
Koster 200 mio.
Dansk Byggeri har regnet på konsekvenserne.
Og hvis den nye lov, som andenbehandles i dag i Folketinget, havde været gældende i de seneste tre år 2008-2010 ville det havde kostet de 70 største byggefirmaer et beløb på 200 mio. kroner.
Ifølge erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Michael Riff Alexandersen, er det mange penge for en trængt branche med firmaer, der kæmper for at have sorte tal på bundlinjen.
- Begrænsning på afskrivning af underskud er skidt for erhvervslivet og især for bygge- og anlægsbranchen, hvor firmaer kan investere betydelige beløb et år, der kan give store underskud. Virksomhederne skal beholde deres mulighed for at kunne trække det fra, ellers vil det ikke bare ramme virksomhederne økonomisk her og nu, men også mindske investeringslysten, og det kan bremse innovationen i branchen, siger Michael Riff Alexandersen til Licitationen.
Den nye lov rammer sandsynligvis ikke de mindre byggefirmaer, da de sjældent opererer med så store beløb.
Afviser kritik
I Skatteministeriet er der ikke den store forståelse for Dansk Byggeris holdning.
I et brev afviser ministeriet at forholde sig til den konkrete beregning med 200 mio. tabte kroner over tre år, da de ikke har adgang til beregningsgrundlaget.
Og de understreger, at fradragsretten for hele underskuddet ikke er mistet, men bare udskudt over en længere årrække med den nye lovgivning.
Hertil siger Michael Riff Alexandersen fra Dansk Byggeri til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at det kan byggebranchen ikke bruge til så meget, da byggefirmaernes behov er at afskrive hurtigt.