Nedrivning bedre end klimasikring
Hvis vi igen i år oplever skybrud som i 2010 og 2011 vil både husejere og forsikringsbranchen blive tvunget i knæ, mener underdirektør Torben W. Garne fra Forsikring & Pension. Han erkender, at nogle huse er så meget i vandfarezonen, at nedrivning kan komme på tale
Det nye initiativ der foreløbig tæller Københavns og Frederiksberg Kommune - er ifølge Torben Weiss Garne, underdirektør i brancheorganisationen Forsikring & Pension, en vindermulighed for alle de parter, der bliver berørt af oversvømmelser. Ikke mindst de beboere, der med de meget voldsomme skybrud i 2010 og 2011 står i fare for at blive stavnsbundet, når deres berørte boliger højst sandsynligt ikke ville kunne forsikres i forbindelse med et salg.
- Nogle områder er blevet testet via de meget voldsomme skybrud og andre er ikke, så vi ved ikke, præcist hvor mange det drejer sig om, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.
- Men vores selskaber er bekendt med op til over 100 huse. Dertil kommer de, der ikke er blevet "monsterregntestet" og de boliger, hvor beboerne måske har lagt mange fliser, så det ved næste regnskyl er naboen, det går ud over, siger Torben Garne, som samtidigt afviser, at forsikringsselskaber skulle have blacklistet bestemte områder, bortset fra Kokkedal i en kort periode.
- Lige nu kigger de fleste kommuner mest på kloakker, men de ved ikke, hvor skaderne sker og hvor store de er. Det kan vores skadesoplysninger hjælpe med, så de bedre kan se, hvor skaderne sker. Vi havde jo 90.000 skader alene sidste år, med cirka fem mia. kr. i udbetalinger, derfor giver vi kommunerne alle skybrudsvandskader for de sidste fem år, fra 90 procent af forsikringsmarkedet, så alle bedre kan målrette indsatsen, siger Torben Garne.
Ikke hovedet i busken
- Selskaberne beholder kunderne, men der kan opstå problemer, når folk skal sælge husene. Derfor bør vi tage diskussionen i stedet for at stikke hovedet i busken. Oplever vi flere skybrud som de sidste to år, vil vi for alvor være tvunget i knæ. Vi skal have klarlagt hvorvidt visse huse overhovedet burde være bygget på udstykninger med oversvømmelsesrisiko, mener han.
Forsikring & Pension slår dermed til lyd for, at man bør forhandle sig frem til ordninger, hvor forsikringsselskaberne dækker noget af tabet og stormflodsordningen en anden.
- Men selvfølgelig kun, hvor det samfundsøkonomisk kan betale sig. Vi mener, at der er en række boliger, hvor det bliver svært at finde gode løsninger i fremtiden. Mit bud er, at nogle hundrede er stavnsbundne, fordi det kan være svært at blive forsikret, siger Torben Garne.
Han henviser til, at man i Odense har revet syv huse ned, betalt af vandselskabet, efter en frivillig aftale med de syv ejere.
- Alternativet er jo, at beboerne taber penge, for hvad kan de sælge for? I tilfældet Kokkedal bør man sige, at der nok bør være færre huse for eksempel ned til åen. De huse, der er rigtig udsatte, er typisk en-familiehuse. Og kommunernes risikokort, som vi nu bidrager til, kan også bruges til at kigge på om man for eksempel skal have en højere selvrisiko på skader i kælderen.
Største klimaprojekt
I går blev det også offentliggjort, at fem rådgiverteams nu er udvalgt til at deltage i konkurrencen om at skabe Danmarks største samlede klimatilpasningsprojekt i Kokkedal i Nordsjælland.
Alle teams er tværfagligt sammensat, så der både er specialister indenfor byliv, landskab og vandsystemer. Der er også udenlandske firmaer fra Sverige, Spanien og Tyskland med i konkurrencen. Projektet er et partnerskab mellem Fredensborg Kommune og Realdania med støtte fra Lokale- og Anlægsfonden samt de to almene boligorganisationer Boligselskabet ab Hørsholm-Kokkedal og Boligforeningen 3B. Den samlede økonomi er 118 mio. kr., og projektet går ud på at forene klimasikring af Usserød Å med byudvikling i Kokkedal. Visionen er at vise, hvordan lokal håndtering af regnvand og oversvømmelser kan kombineres med at skabe rekreative værdier og nye aktive steder, hvor borgere kan mødes.
23 teams havde oprindeligt søgt om at komme med i første fase af konkurrencen.
Læs mere i ArkByg i morgen