23948sdkhjf

Betonkursus som gør en forskel

Seks ugers kursus er vejen til beskæftigelse for ledige bygningsarbejdere
Keld Andersen, 41 år, og Stefan Johansen, 38, er begge uddannede som tømrere. Efter længere tids ledighed arbejder de nu som jord- og betonarbejdere, og de er ikke i tvivl om, hvad der har skaffet dem arbejde: Et seks ugers kursus med fokus på betonarbejde.

De er begge nu en del af et stort sjak hos Per Aarsleff A/S, som i øjeblikket er i gang med at opføre et nyt rensningsanlæg i Horsens.

Og det opføres naturligvis som rigtigt mange af de store byggeopgaver i Østjylland i øjeblikket i beton og er med til at understrege behovet for dygtige struktører og jord- og betonarbejdere.

Stefan Johansen havde været ledig i et år, da han hørte om de særlige betonkurser, som Aarhus Tech, 3F og Dansk Byggeri har skabt i fællesskab.

- De sidste tre tømrerfirmaer, jeg var i, gik konkurs, og der er i det hele taget mindre tømrerarbejde, så det var naturligt at undersøge, hvor der er arbejde i fremtiden. Og med alle de mange store byggerier, der er undervejs i ikke bare Aarhus men store dele af Jylland, så er det kvalificerede betonfolk, der bliver behov for. Derfor var beslutningen sådan set ikke svær, og jeg har ikke fortrudt et sekund, siger Stefan Johansen, der bor i Silkeborg.

Keld Andersen har arbejdet som tømrer indtil 2004, hvorefter han tog krancertifikat og arbejdede som kranfører, blandt andet på Aarhus Havn, indtil krisen gjorde ham arbejdsløs for to år siden.

- Efterhånden som du er ledig uge efter uge, og intet viser sig, ryger man i kulkælderen, og man begynder at tvivle på, om man kommer i gang igen. Og det er egentlig så lidt, der skal til. Du skal vise, du er parat. De seks ugers kursus giver lidt genopfriskning af noget af det, man måske har lært en gang men som er tørret ud, fordi det ikke er brugt, og så fyldes der selvfølgelig lidt på, siger Keld Andersen.

Netværk er afgørende

Kurset og indmeldelse i Betonklubben, som er et løst sjaknetværk tilknyttet en række østjyske fagforeninger, har været med til at give netværk.

- Uden fællesskab går det ikke, men det kommer ikke af sig selv. Du skal selv gøre en indsats. Kurset er blot en del af det. Opbygning af netværk en anden. Byggebranchen er præget af netværk, og det skal du bruge aktivt. Det nytter ikke at sætte sig i sofaen og vente på at arbejdsgiverne ringer, siger Stefan Johansen.

De er begge glade for deres nye arbejde.

- Vi har fået ansvar fra dag ét, vi er blevet taget godt imod, og vi er som de nye ikke blevet sat til det mere trivielle. Det har været en dejlig oplevelse, siger Keld Andersen.

- Det har faktisk været en ny oplevelse at være med i et sjak, hvor man passer på hinanden. Folk i betonsjak er generelt gode til at hjælpe hinanden - meget bedre end jeg husker det i tømrersjakkene, supplerer Stefan Johansen.

De er i øvrigt enige om, at de gerne vil fortsætte med jord- og betonarbejde - også den dag, hvor der mere aktivitet på tømrer-området.

En femtedel i job

Indtil videre har 55 ledige bygningsarbejdere været på det seks ugers betonkursus. I øjeblikket er der et hold med en snes deltagere i gang, og yderligere et hold inden jul er fuldtegnet.

- Man bliver selvfølgelig ikke struktør på seks uger, men der er tale om ledige med baggrund i byggeriet og mange med en anden håndværksuddannelse, som blot behøver at få nye kompetencer på betonområdet, blandt andet forskalling og armering, så de kan træde ind i et betonsjak, siger Lotte Kruse, uddannelseschef for bygge og anlæg på Aarhus Tech.

Ole Vagn Christiansen, byggegruppeformand i 3F Aarhus Rymarken, oplyser, at en femtedel af forårets kursister er i job.

- Kurset gør en forskel, og jeg er optimistisk med hensyn til beskæftigelse for også de øvrige i 2013, hvor der bliver endnu mere betonarbejde i Aarhus og omegn, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093