23948sdkhjf

Ordentligt arbejdsmiljø for alle medarbejdere

Virksomheder, der lejer arbejdskraft, eksempelvis vikarer, har ansvar som arbejdsgiver for arbejdsmiljøforholdene
Hvis en virksomhed benytter "lejet arbejdskraft", har virksomheden også et ansvar som arbejdsgiver for, at arbejdsmiljøreglerne overholdes i forhold til den lejede arbejdskraft.

Det slår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fast i et svar til Finn Sørensen fra Enhedslisten.

- Jeg lægger meget vægt på, at en virksomhed sikrer, at arbejdsmiljølovgivningen overholdes, uanset om det er virksomhedens egne ansatte eller indlejet arbejdskraft, som udfører arbejdet. Selve begrebet "arbejdsudleje" er ikke anvendt i arbejdsmiljølovgivningen, men problemstillingen om "arbejdsudleje" eller "indlejet arbejdskraft", som det også omtales, vedrører den situation, hvor en person ansat i én virksomhed, udfører arbejde i en anden virksomhed, forklarer ministeren.

Pligt

Det understreges videre, at en virksomhed har pligt til at sørge for, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres "sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt og i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningens regler".

- Når Arbejdstilsynet fører tilsyn, kan der være behov for at afklare, hvem der reelt er arbejdsgiver i forhold til det arbejde, som udføres. Er der flere mulige arbejdsgivere, vurderer Arbejdstilsynet altid de aktuelle forhold konkret, skriver Mette Frederiksen.

Når det skal afklares, hvilken arbejdsgiver der har ansvaret for, at arbejdsmiljøreglerne overholdes, lægges blandt andet vægt på:

- Hvem instruerer den beskæftigede og kontrollerer arbejdet?

- Hvem stiller arbejdsrum, maskiner og redskaber m.v. til rådighed for udførelsen af arbejdet?

- Hvem bærer risikoen for arbejdsresultatet?

- Hvem udbetaler løn til den beskæftigede?

Konkrete forhold

Det slås fast, at formålet med at tage udgangspunkt i de aktuelle og konkrete forhold er at sikre, at det er den virksomhed, der reelt har mulighed for at sørge for arbejdsmiljøet og forebygge arbejdsulykker og arbejdsskader, der gøres ansvarlig som arbejdsgiver:

- Det er Arbejdstilsynets vurdering, at denne konkrete tilgang giver den største sikkerhed for, at de ansattes arbejdsmiljøforhold varetages af den arbejdsgiver, som reelt har mulighed for at sikre forsvarlige arbejdsmiljøforhold, slutter beskæftigelsesministeren.

Skal laves om

Finn Sørensen, der rejste sagen over for ministeren, forklarer over for Licitationen, at han har fået en række henvendelser fra fagbevægelsen og sikkerhedsrepræsentanter om problemer med at placere ansvaret for arbejdsmiljøet på byggepladser, hvor der er "lejet arbejdskraft":

- Arbejdstilsynet indrømmer, at begrebet "arbejdsudleje" ikke er anvendt i arbejdsmiljølovgivningen. Der er en gråzone, der udgør et stigende problem efter den store indvandring af arbejdskraft, som i mange tilfælde bliver misbrugt. Det er vi nødt til at se på. Enhedslisten mener, at det kan løses ved at indføre bestilleransvar, siger Finn Sørensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078