Pihl har droppet Kormal
Entreprise med Kormal har ført til skærpet kontrol
Det er meldingen fra E. Pihl & Søn A/S.
Pihl har siden efteråret 2011 benyttet Kormal som underentreprenør på Søfartsmuseet i Helsingør, et entrepriseforhold, som sluttede med udgangen af august. Pihl besluttede samtidig, at man i fremtiden ikke vil kontrahere med Kormal.
3F konstaterede i entrepriseforholdets første måneder omfattende overenskomstbrud, hvorefter der blev indledt fagretslige sager. De afsluttedes i august med et forlig, som indebar en bod på en mio. kroner til Kormal.
Udover at sagen har ført til afbrydelse af samarbejdet med Kormal, har det ifølge Pihls adm. direktør Halldór P. Ragnarsson ført til nye procedurer med de udenlandske underentreprenører.
- Belært af erfaringerne med Kormal i foråret 2012 strammede vi dengang op på vores systematiske og løbende kontrol med vores polske underentreprenører for at sikre, at de lever op til deres overenskomstmæssige forpligtelser, herunder at der sker korrekt løn- og pensionsafregning, Vores underentreprenører skal blandt andet fremlægge vagtplaner og dokumentation for pensionsindbetalinger, og derudover kræver vi, at vores polske underentreprenører skal etablere en dansk filial, så de underlægges danske skatteregler, siger Halldór P. Ragnarsson.
To typer kontrakt
En tidligere medarbejdere i Kormal har over for Politiken oplyst, at Kormal opererer med to udgaver af ansættelseskontrakter - en til brug til lønudbetaling og en til brug for danske myndigheder og fagforeninger. Det skulle muliggøre arbejdsuger op til 55 timer uden overarbejdsbetaling.
Halldór P. Ragnarsson afviser kendskab til, at Kormal skulle have haft to typer ansættelseskontrakter.
Pihl oplyser, at man i dag alene har igangværende kontrakter med den polske virksomhed Budomex, som har etableret sig med dansk filial, medlemskab af Dansk Byggeri, og som er underlagt danske skatteregler.