23948sdkhjf

Når det kniber med pladsen

Der er ikke meget plads i bystaten Singapore. Derfor flytter byen naturen op i højden
Med en befolkning på fem millioner på et areal svarende til Bornholm er der behov for nytænkning, når der skal bygges.

Bystaten Singapore tænker højt, ikke blot i boligbyggeriet, men også i at flytte naturen med op.

Bebyggelsen Pinnacle@Duxton består af syv højhuse på hver 50 etager med samlet små 2.000 lejligheder.

På 50. og 26. etage er bygningerne knyttet sammen med en spadsere- og motions sti, der løber rundt om alle bygningerne. Stien er samtidig en simpel, men markant skulpturel skyline, der giver bebyggelsen identitet.

Dansk bidrag

Der er fri adgang for alle beboerne til stierne, der giver mulighed for at trække frisk luft eller motionere eller blot slå sig ned i en lænestol. Der er 12 mindre parkanlæg, der har forskellige temaer som eng, krater, motion, lounge og strand.

Samtidig er der anvendt præfabrikerede betonelementer med bærende facader og indvendige bærende og afstivende tværvægge. I lejlighederne giver lette elementer mulighed for at ændre rumopdelingen.

Dansk viden om præfabrikeret byggeri har været et vigtigt afsæt for udviklingen.

Ekstern lektor Per Kjærbye, DTU Byg, og arkitekt Poul Bannow Mork, som har eget firma i Singapore, har således været med i de sidste 10-15 år til at udvikle det præfabrikerede byggeri i Singapore. Det er sket gennem deltagelse i projekter, kursusvirksomhed og bogudgivelser.

Præfabrikation har gjort det muligt at nedsætte mandtimeforbruget til råhuset med 40 procent. Den har samtidig bidraget til at reducere omfanget af udefra kommende arbejdskraft, der udgør op mod 80 procent i byggeriet. En udvikling, der er blevet bakket kraftigt op fra politisk side.

Mellem stien og facaden løber skinner for udstyr til vedligehold af facaderne. Skinnerne gør det let at flytte udstyret fra den ene bygning til den næste. Der er offentlig adgang til stierne dog mod en entré på 50 kroner.

Almene ejerboliger

Bygherre er Housing and Development Board (HDB), der er en almen boligorganisation, der bygger for de lavere indkomstgrupper.

HDB blev etableret i 1960 og har til dato bygget knapt én million boliger.

Det er regeringens mål, at boligerne ved hjælp af støtteordninger sælges. For øjeblikket er kun fem procent lejeboliger. HDB står for 80 procent af det samlede boligbyggeri.

I starten af 1990’erne, hvor HDB byggede omkring 30.000 boliger om året, blev der taget initiativ til udvikling af præfabrikeret byggeri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093