23948sdkhjf

Manglende mærkning giver bøde

Flere kommuner risikerer at blive straffet for års ignorering af krav om energimærkning
Nu kommer det til at koste, hvis der mangler et energimærke på en bygning, som skal have ét.

Og det kan blandt andet betyde, at de mange kommuner, som i flere år ikke har levet op til reglerne kan risikere at få en bøde på op til 45.000 kroner.

Initiativet kommer fra den radikale klima- og energiminister Martin Lidegaard, der har formuleret det nye lovforslag L84, der vil træde i kraft den 1. juli 2012.

Denne lov kan meget vel ramme blandt andre de offentlige myndigheder, der ikke lever op til reglerne på området.

En af de helt store syndere her er kommunerne – eller mange af dem.

25 kommuner mangler

Ifølge de seneste 2011-tal fra KL har 25 kommuner ikke fået energimærket deres bygninger, mens 50 har. 23 har ikke svaret på undersøgelsen.

De 25 kommuner bryder reglerne om, at kommuner skal energimærke bygningerne.

Kravet blev implementeret i 2005, men der var dog en frist til 2008. Da en del også manglede i 2008 kom der en ny frist til 1. juli 2009. Men den har 25 kommuner så endnu ikke levet op til med midt i 2011. Det skuffer blandt andre Danske Byggeri.

- Det er da for dårligt, at offentlige myndigheder ikke lever op til deres egne krav, samtidig med at myndighederne kræver så meget af de private husejere i forbindelse med energimærkning, siger Jonas Møller, der er specialkonsulent i Dansk Byggeri.

Han mener, at det offentlige burde gå forrest.

- Det offentlige – stat og kommuner - burde tjene som de gode eksempler inden for energirigtig adfærd. Og de burde selvfølgelig leve op til reglerne inden for energimærkning og efterfølgende få deres bygninger energirenoveret. De skulle tjene som rollemodeller for private. Men det ser desværre ikke ud til at være sket, og det kan være en af grundene til den brede tilbageholdenhed med energirenovering, siger Jonas Møller til Licitationen.

Positivt med bøder

Han billiger, at der nu kommer en bødemulighed.

- Det er positivt, at der bliver taget hånd om det, men det er selvfølgeligt lidt trist, at der skal den slags metoder til. Det offentlige har en forpligtelse til at gå i front inden for at sikre energioptimering i deres bygninger, både som et eksempel men også med hensyn til at spare skattekroner på energiforbrug, siger Jonas Møller til Licitationen.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard kommenterer de 25 kommuners manglende energimærkning i en mail til Licitationen.

- Jeg hæfter mig ved, at det trods alt er 90 procent af de kommunale ejendomme, der er blevet energimærket, og at antallet af kommunale ejendomme, der mangler energimærkning, er blevet væsentligt reduceret fra 2009. I den nuværende undersøgelse er energimærkningerne afsluttet i mindst 50 kommuner. I 2009 var det tilsvarende tal 28. Når det er sagt, er det naturligvis skuffende, at ikke alle kommuner overholder loven og får energimærket deres ejendomme, udtaler ministeren til Licitationen

Han afviser, at de nye bøder i den kommende lov L84 er opstået på grund af kommunernes slendrian

- Det en del af et EU-direktiv, som vi er forpligtede til at gennemføre, men derudover synes vi også, at det er ret fornuftigt, fordi vi jo i Danmark er af den opfattelse, at det er en rigtig god idé at sammenligne bygningerne på tværs og finde ud af, hvor der skal renoveres først. Så det er derfor, det kommer, og ikke fordi vi vil ud og sparke til kommunerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.119