23948sdkhjf

En slatten pizza bekæmper ukrudtet

Mens der sendes sneskrabere og fejemaskiner ud af døren, udvikles der på livet løs hos GMR Maskiner i Horsens
Ukrudt forgår ikke så let. Og så alligevel... Hvis nu direktøren varmer en pizza i mikrobølgeovnen, så lykkes det måske alligevel at gøre kål på ukrudtet.

Nej, det rabler ikke fuldstændigt. Det kan faktisk udmærket gå hen og blive en del af produktudviklingen hos maskinproducenten GMR Maskiner i Horsens, når adm. direktør Niels Kirkegaard vil varme en pizza med grønsager i mikro’en derhjemme. Så irriteres han over, at mikrobølgerne gør pizzaens salat slattent. Men funderer samtidig over, at mikrobølgerne jo må gøre det samme ved ukrudt. Og så sker der noget.

- Lige i øjeblikket har vi travlt med at sende specielt sneskrabere og fejemaskiner ud af huset. Men vi udvikler også hele tiden nye produkter. Et af dem eksisterer nu som prototype og testes hos en større dansk entreprenør. Det er udstyr, der bekæmper ukrudt med hjælp af UV-lys, fortæller Niels Kirkegaard.

- Efter at pizzaen var spist, fandt vi ret hurtigt ud af, at mikro-stråler er for flygtige til kampen mod ukrudt. Derfor bruger vi i stedet UV-lys. Det nedbryder plantens DNA. Det kan faktisk sammenlignes med at sprøjte med Roundup – det er bare ikke giftigt. UV-lys er en miljøvenlig måde at bekæmpe ukrudt på. Det efterlader hverken ukrudt eller spor, forklarer GMR-direktøren.

Lillebror blev ikke slugt

GMR Maskiner fik ekstra power ikke mindst på vinterfronten, da virksomheden for to år siden overtog kollegaen og konkurrenten Nesbo i Assens ved Mariager.

- Nesbo havde det fint, men bar præg af, at virksomheden havde været enkeltmandsejet og måske trængte til nogle investeringer. Vi fik mange gode råd om at lukke ned i Mariager og flytte produktionen til Horsens. Men i stedet for at lukke, har vi puttet penge i fornyelse af lokaler og i at sikre bedre redskaber til medarbejderne. I dag er Nesbo væsentligt styrket i forhold til tidligere. Der er et par medarbejdere flere. Og Nesbo er et rigtig godt eksempel på, at storebror kan overtage lillebror, uden at sluge ham, siger Niels Kirkegaard.

GMR og Nesbo agerer nu i markedet som to selvstændige virksomheder med hver sin salgsorganisation.

- Firmaerne overlapper hinanden på fejemaskiner, sneskrabere og frontmonteringer. GMR har så nogle produkter, som Nesbo ikke har. Og Nesbo har slagleklippere og ukrudtsfejemaskiner, som GMR ikke producerer. Nesbo har netop lanceret en kompakt hydraulisk fejemaskine. Sådan én kan GMR ikke byde på, siger Niels Kirkegaard.

Vinteren vejer tungt

Stensballe er GMR Maskiners største brand med græsklippere, fejemaskiner, sneskrabere, frontophæng og hydraulikanlæg til traktorer. På fabrikken i Horsens produceres også Stama-linjen med mini-, maxi- og multitrucks, løvsugere og multisugere. Og hos Nesbo et solidt stenkast fra Mariager Fjord er det så frontliftsystemer, fejemaskiner, sneplove og mekaniske ukrudtsfjernere, der står på produktlisten.

- Vinterprodukterne vejer tung i virksomheden. Omkring 40 procent af GMRs omsætning relaterer sig til vinter. Vi har haft en fin forsæson op til denne vinter. Det er ganske vist tydeligt, at krisetiderne har gjort beslutningsprocessen længere rundt omkring. Men dem, der skal bruge grejet, køber også. Hårde vintre slider på grejet, men øger også bevidstheden om, at der skal være et vist beredskab, konstaterer Niels Kirkegaard.

GMR nøjes i øvrigt ikke med at producere selv. Virksomheden har også import og forhandling af forskellige produkter. Blandt dem sneslynger fra den norske fabrik Tokvam.

- Vi kunne sagtens selv producere sneslynger. Men det er ikke vores kernekompetence, og derfor har vi valgt at lade Tokvam gøre det og i stedet forhandle de norske sneslynger, fortæller Niels Kirkegaard.

Jubilæum i udsigt

GMR-direktøren er så småt begyndt at skue frem mod 2015. Så er det tid for 50 års jubilæum på Saturnvej i Horsens. Det var Gunner Møller Rasmussen, der grundlagde virksomheden, som i dag ejes af hans sønner Max og Poul Møller Rasmussen sammen med Niels Kirkegaard og Thorkild Vind. Produktionschef Poul Møller Rasmussen, salgsdirektør Max Møller Rasmussen og adm. direktør Niels Kirkegaard har hver 30 procent af aktierne, mens salgschef for Stama-produkterne Thorkild Vind har 10 procent.

- Når GMR runder de 50 år, kan vi se tilbage på udvikling, vækst og et vel gennemført generationsskifte. Lige i øjeblikket er vi godt på vej tilbage på det canadiske og amerikanske marked. Vi har solgt derovre de seneste 20 år, men det har været lidt stille med eksporten den vej over i en periode, fordi vores partner i Canada har haft et dyk. Nu er der kommet friske folk til, og jeg og Max Møller Rasmussen har netop været en tur i Canada for at genstarte relationen til importøren. Det er især Stensballe-klippere, vi eksporterer til Canada og USA. Alle vore klippere er sikkerhedsgodkendt efter normer, der lever fint op til de store krav, der stilles i Canada og USA. Og vi har store forventninger til den kommende sæson, siger Niels Kirkegaard.

Nyt til Agromek

Når GMR placerer maskiner på standen på Agromek, bliver det med en Nesbo-nyhed som vinter-frontløber. Nemlig den nye kompakte hydrauliske fejemaskine.

- I Danmark fejes der mere sne, end der skrabes. I modsætning til for eksempel i Sverige. Men vi ser en stigende tendens til mere fejning af sne blandt andet i Norge, Holland, Belgien og Tyskland. Så det er godt, at også familiens nyeste medlem er fremme i skoene med ny udvikling. Fra Horsens møder vi med en helt ny Stensballe-rotorklipper og den finpudsede version af Stamas el-drevne og firehjulstrukne Maxi-Truck, fortæller adm. direktør Niels Kirkegaard.

GMR Maskiner har i øvrigt en målsætning om at lancere fem nye produkter eller væsentlige produkttilretninger hvert år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113