Arbejdsmiljøet tænkes med i planlægningen
Både sikkerheden for håndværkerne på byggepladsen og arbejdsmiljøet for de fremtidige brugere er i højsædet på DNU
På DNU Det Nye Universitetshospital i Aarhus har man arbejdet med fuldskala-modeller af fremtidige rum og arbejdspladser. Her har både sundhedspersonale og det tekniske personale afprøvet, hvorledes forskellige indretninger fungerer i praktiske driftsituationer.
- Det er almindelig kendt, at byggepladser kan være farlige arbejdspladser, men det er et hospital også. Der er rigtigt mange arbejdsmiljøudfordringer, komplekse arbejdsgange, besværlig logistik, medicoteknisk udstyr og tekniske installationer, som kan medføre risici for både ulykker og nedslidning, siger Kurt Egmose, der er arbejdsmiljø- og sikkerhedschef for Rådgivergruppen DNU.
Med det såkaldte Design Laboratorium - og modellerne i en-til-en størrelse - bliver det muligt at involvere de kommende brugere allerede medens rummene er på tegnebrættet.
- Al tænkelig viden om indretning af et moderne hospital er naturligvis benyttet i skabelse af det nye hospital, hvor det ud over at sikre optimale processer for behandling og pleje af patienterne er lige så vigtigt at skabe de bedst mulige rammer for personalet. Her er fuldskala-modellerne fantastiske, når man skal afprøve en kommende hverdag. Det er samtidig en effektiv måde at optimere udnyttelse af arealet, siger Klaus Bræmer-Jensen, der er adm. direktør i Rådgivergruppen DNU.
Både han og Kurt Egmose er til daglig ansat i rådgivningsfirmaet Alectia, som er et af fem firmaer, der indgår i Rådgivergruppen DNU I/S. I det daglige er der imidlertid ingen af rådgiverne, der skilter med, hvilket moderfirma de kommer fra.
- Vi er DNU, og har efterhånden fået skabt vores egen kultur, siger de.
Hjælp fra håndværkere
Ud over at man med fuldskalamodeller har afprøvet flere end 60 af hospitalets fremtidige rum, har man også bygget tværsnit af de tekniske installationer i fuld størrelse. Her har man inviteret håndværkere ind i designfasen, og man har afprøvet forskellige vedligeholdelses- og serviceopgaver. På baggrund af dialog med håndværkerne er det for eksempel besluttet, at man støber skinner i betondækket til ophæng af de tekniske installationer, for at undgå de mange betonboringer og de støj-, støv- og ergonomiske belastninger som det medfører. Desuden har man udviklet en særlig servicelift, og udformet loftet, så det er let for håndværkere og teknikere at komme til de tekniske installationer.
- Med mere 10 km installationstracé på DNU, vil designlaboratoriet således medføre signifikant lavere driftsudgifter og bedre arbejdsmiljø for det fremtidige tekniske servicepersonale, lyder vurderingen fra Kurt Egmose.
Ambitiøse mål
Når det handler om selve byggeriet har bygherren et ambitiøst mål om, at ulykkesfrekvensen skal være under halvdelen af branchens.
- Det er en meget kompleks byggeplads med mere end 20 byggerier på samme byggeplads. Dels er der tale om en stram tidsplan og meget lidt plads omkring de enkelte byggerier, og dels er logistikken en stor udfordring. Således kommer her 250 lastbiler hver dag, og for at sikre fremkommeligheden skal alle leverandører booke leverancetid og plads. Og de skal overholde den - ellers kommer de om bag i rækken igen, fortæller Kurt Egmose.
Den seneste opgørelse viser, at DNU er godt på vej til at opfylde sin ambitiøse målsætning. Ulykkesfrekvensen ligger i øjeblikket på 10,5 mod knap 23 på landsplan ifølge seneste opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening. Også fraværet ligger klart under halvdelen af landsgennemsnittet.
Kurt Egmose oplyser, at man hidtil i byggefasen har haft tre arbejdsulykker, som kan betegnes som alvorlige og som har medført sygefravær udover en uge (fald og klem-ulykker). Der har heldigvis i intet af tilfældene været tale om ulykker, der har været livstruende eller invaliderende.
Fokus på forebyggelse
- Resultaterne viser, at hvis man skal de mange ulykker i byggeriet til livs, skal der sættes massivt ind med forebyggelse allerede i projekteringsfasen og stilles nogle høje sikkerhedskrav i udbudsmaterialet - ligesom fokus på forebyggelse skal fastholdes i hele udførelsesfasen. Og det er en indsats som betaler sig vi er ikke i tvivl om, at fokus på et godt arbejdsmiljø har en positiv indvirkning på byggekvalitet og -effektivitet og vil medvirke til at sikre at byggeriet bliver færdigt til tiden, siger Kurt Egmose.
Når DNU står færdig i 2019 bliver det arbejdsplads for omkring 10.000 ansatte og studerende.