23948sdkhjf

Milliarder til nye jernbanespor

Jernbaneentreprenørerne får travlt ikke mindst i 2016 og 2017, afslører Banedanmarks fornyelsesplan
Der vil de kommende fire år blive investeret næsten fire mia. kroner i nye jernbanespor på det eksisterende jernbanenet.

Ikke mindst i 2016 og 2017 får anlægs- og jernbaneentreprenørerne travlt, idet der disse to år investeres næsten 2,7 mia. kroner i sporfornyelse.

Det fremgår af Banedanmarks netop offentliggjorte fornyelsesplan for årene 2014-2016. Ud over samlet 3,7 mia. kroner de tre år til flere end 300 fornyelsesprojekter, er der allerede nu afsat godt 1,6 mia. kroner til sporfornyelse i 2017.

I år investeres der knap 400 mio. kroner i sporfornyelse. Dermed har Banedanmark i løbet af de seneste otte år indhentet efterslæbet på sporfornyelse, som det blev aftalt ved trafikforliget i 2006.

- Nu har vi nået det niveau, som vi skal fastholde gennem de kommende års investeringer, siger sektionschef Niels Abitz fra Banedanmark.

Broer skal fornyes

I fornyelsesplanens tre år er der ud over 2,1 mia. kroner til nye spor eksempelvis også afsat godt 430 mio. kroner til nye broer og konstruktioner.

Der er tale om 79 planlagte brofornyelser med både totaludskiftninger, udskiftning af bærende overbygninger og fugtisolering, ligesom der er planlagt fornyelse af en række perroner. Arbejderne er spredt ud over det meste af landet.

Desuden er der afsat 440 mio. kroner til fornyelse af kørestrøm.

Fokus flyttes mod øst

Mange af projekterne koordineres med de store programmer og anlægsprojekter, eksempelvis Signalprogrammet og landanlæggene til Femern-forbindelsen.

Dertil er sporfornyelsen koordineret med en samtidig fornyelse af andre anlæg som broer og kørestrøm på strækningerne. Banedanmark oplyser, at målet er at forstyrre trafikken mindst muligt og optimere projekterne.

- De seneste år har vi haft fokus på en række af de jyske regionalbaner, og i de kommende år prioriterer vi så indsatsen på den fynske del af hovedstrækningen samt en række baner tæt på København, nemlig Høje Taastrup-Roskilde, Kystbanen samt S-banen mod Køge. oplyser Niels Abitz.

Forskellig udbudsform

Blandt de største og vigtigste projekter i perioden 2014-2017 er fornyelserne på Fyn, fornyelsen af Høje Taastrup-Roskilde og fornyelsen på Kystbanen.

Fornyelsen af strækningen Taulov-Padborg ligger i år og næste år i samspil med etableringen af dobbeltspor i Sønderjylland.

På S-banen venter blandt andet spor- og brofornyelse af strækningen Hundige-Køge, som er koordineret med fornyelse af kørestrømsanlægget på hele Køge Bugt-banen i 2016.

I 2017 begynder fornyelse af spor og broer på strækningen mellem Ringsted og Rødby, som skal forberede strækningen forud for Femern-forbindelsen. Desuden er der i 2017 sporfornyelsesprojekter på strækningerne Aarhus-Grenå, Holbæk-Kalundborg, Langå-Aalborg og Valby-Svanemøllen.

Områdedirektør i Banedanmark Steen Neuchs oplyser, at udbudsformen er forskellig afhængig af de enkelte projekters økonomiske størrelse.

Ved mindre projekter vælges fire-fem entreprenører blandt de 15-20 generelt prækvalificerede jernbaneentreprenører, mens der ved større projekter foretages et egentligt udbud med prækvalifikation af fire-fem entreprenører. Ved de mindste projekter vælges billigste tilbud, mens de lidt større udbydes efter princippet økonomisk mest fordelagtigt. De allerstørste udbydes i totalentreprise som udbud med forhandling.

Ved projekter af en vis økonomisk størrelse og kontraktperiode er der sociale klausuler med krav om beskæftigelse af lærlinge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094