23948sdkhjf

Privat ansvar for regnvand løser intet

Husejere mener kommune fedter klimaproblemer og investering af på private uden, at det ændrer noget
Hillerød Kommunes beslutning om, at alle ejere af nye huse selv skal tage sig af alt deres regnvand på matriklen for at undgå overbelastning af kloaksystemet møder ikke den store forståelse fra Parcelhusejernes Landsforening.

Organisationen mener, at den slags beslutninger er både fordyrende for husejerne, og så hjælper den alligevel ikke mod de store klimaproblemer som oversvømmelse.

- Græs på taget eller regnvandsanlæg gør forhåbentlig ingen skade, hvis de er udført ordentligt, men de hjælper ikke i forhold til de væsentlige klimaproblemer. I tilfælde af skybrud og ved voldsom regn på private grunde, kan de jo overhovedet ikke optage den enorme mængde regn, som kommer der. Og derfor må vi holde kommunerne fast på, at de stadig skal investere i deres kloaksystemer og andre løsninger og ikke tro, at husejere kan klare alle problemer, siger formand for Parcelhusejernes Landsforening Allan Malskær.

Undgå belastning

Han reagerer på, at Hillerød Kommune netop har besluttet, at ejere af nye huse skal tage sig af al den regnvand, der falder på matriklen, så det ikke belaster det offentlige spildevandssystem

- Vi ønsker ikke regnvand fra de nye private grunde ind i det offentlige kloaksystem, da det kan belaste for meget, og den enkelte borger må selv gøre en indsats på dette område og tænke i løsninger, udtalte formand for miljø- og teknikudvalget i Hillerød Kommune Tue Tortzen (Enhl.) til Licitationen,

Han mener, at det er rimeligt, at den enkelte borger får et ansvar på dette område, så de får et medansvar for at håndtere vandmængderne fra oven, da det offentlige system på igen måde kan klare det hele selv.

Allan Malskær afviser ikke, at man tænker alternativt i forbindelse med regnvandshåndtering. Men han understreger, at Hillerøds tiltag ikke gør en forskel ved skybrud.

Og så kritiserer han, at myndighederne med sådan en beslutning overnight gør det hus væsentligt dyrere at købe nyt hus.

- At stille investeringskrav til regnvandshåndtering og som i Hillerød at kræve to vandsystemer – et til drikkevand og et til regnvand i toilettet – er en kraftig fordyrelse et nyt hus, og derfor burde det som minimum medføre, at eksempelvis kommune sænker priserne på deres byggegrund med et tilsvarende beløb, siger Allan Malskær.

KL delvis enig

Formand for KL’s teknik- og miljøudvalg, Martin Damm (V), er positiv over for Hillerød Kommunes nye krav, som, han mener, er et udmærket bud på håndtering af blandt andet regnvand, men han er enig med Parcelhusejernes Landsforening, i at tiltaget ikke hjælper på ekstrem og skybrud.

- Grønne tage og faskiner kan nok gøre en lille forskel og forsinke og håndtere noget regnvand, men det er klart, at det ikke kan klare et skybrud, da de mængder, der kommer der, er så store, siger han.

Martin Damm mener, at det er kommunernes pligt at tænke skybruds-scenarier igennem og etablere eksempelvis spildevandsystemer, regnvandsbassiner eller andet, der kan afhjælpe den slags situationer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094