Det gælder om at stjæle tyvens tid
De fleste indbrud i private boliger sker, når det er muligt uforstyrret at brække vinduer og døre op, det vil sige når beboerne er på arbejde eller på ferie
Internationale undersøgelser viser, at antallet af indbrud i private boliger i Danmark ligger højt i forhold til andre lande, og at danskernes egen sikring af deres boliger for at forebygge indbrud er dårligere, end i de lande vi normalt sammenligner os med.
Energistyrelsen har i juni 2012 offentliggjort: "Vejledning om indbrudssikring af private hjem". Vejledningen er til boligejere og lejere af boliger om tekniske og bygningsmæssige tiltag i boligen, der kan bidrage til at forebygge indbrudskriminalitet. Vejledningen skal give et letforståeligt billede af, hvad man med enkle midler kan gøre for at sikre boligen mod indbrud.
Tyvenes største fjender
Jo større risiko for at blive opdaget, jo længere tid det tager at bryde ind i bygningen, og jo mere det støjer, des mindre er sandsynligheden for indbrud.
Man kan simpelthen gøre det så besværligt for tyvene, at de opgiver at bryde ind i ens hjem.
Vejledningen giver under mottoet "Stjæl tyvens tid" en række råd om, hvordan du ved simple midler kan sikre dig bedre mod indbrud.
Terrassedøre i stueetager er ofte anvendt som adgangsvej for indbrudstyve, fordi døre ofte er beliggende på bagsiden af bygningen, hvor tyven kan arbejde skjult. Knuses dørens rude af glas eller termorude, kan dørgreb, nøgle eller vrider indenfor betjenes og giver adgang. Terrassedøre, kælderdøre og køkkendøre bør have sikringsglas eller termoruder med sikringsglas og være forsynet med låse, der kan låses med nøgle fra begge sider.
Vinduer er en af tyvens mest benyttede adgangsveje. Selve glasset eller ruden er normalt ikke sikret, men man kan udskifte til sikringsglas, eller bede om termoruder med sikringsglas, når man bestiller nye vinduer.
Moderne termoruder er tykkere end gammeldags enkeltglas. Man kan sikre termoruderne mod at blive pillet ud udefra ved at klæbe ruden fast i falsen med fugemasse eller lignende, så den kun kan skæres fri med specialværktøj.
Selve vinduernes rammer kan sikres mod indbrud med sikringsbeslag og vindueslåse.
Hvis en rude er knust, bør den skiftes hurtigst muligt, både af hensyn til vand- og fugtskader, men også af hensyn til tyverisikringen af boligen.
Skarpe glasspyd
Når almindeligt glas belastes over glassets brudstyrke, revner det i skarpe glasspyd, som kan give skæreskader.
Det er kun særlige laminerede glas, der kan benævnes som sikringsglas.
Sikringsglas kan klassificeres i en sikringsklasse mod indbrud. Når der stilles krav til sikringsklasse og sikringsniveau, kræves der altid lamineret glas. Dog kan de enkelte glas i laminatet i enkelte tilfælde desuden være hærdet. Hærdet glas alene er derimod ikke en tilstrækkelig sikring mod indbrud.
Svageste led
Ingen kæde er stærkere end det svageste led. Det vil sige glasset bør klæbes fast i falsen, så både dets eget som karm-/rammens sikringsegenskaber forbedres.
Korrekt valg af glas, øvrige materialer og rigtige konstruktionsprincipper er sammen med korrekt montering forudsætningerne for en tilfredsstillende funktion af sikringsglas.
Det anbefales at tale med en glarmester om udskiftning og korrekt montage.
Hvor sikringsglasset er en del af en termorude skal minimumskravene i Glasindustriens monteringsanvisning overholdes.