I lære på en rigtig byggeplads
Både lærlinge, skole og virksomhed er glade for de første erfaringer med forsøg med praktikcentre
De tre - Bjørn Åkerstrøm, Mathias Falkenberg og Tobias Brønnum - har alle fået en kort uddannelsesaftale med entreprenørvirksomheden Pihl, der udfører renoveringsarbejdet i styringsentreprise. Aftalerne er en del af et forsøg, hvor Københavns Tekniske Skole (KTS) har fungeret som praktikcenter, og hvor der er gjort et ekstraordinært opsøgende arbejde for at finde praktikpladser i byggevirksomheder i hovedstadsområdet.
- Det er bare vildt spændende. Det er en enorm arbejdsplads, hvor vi går sammen med et par svende, som er gode til at lære fra sig. Der er ikke opgaver nok i skolepraktik. Her er vi med i rigtigt arbejde. Det giver en helt anden motivation, og du lærer mere, siger Mathias Falkenberg.
Vil gerne fortsætte
De lægger alle tre ikke skjul på, at det også betyder noget, at de får en rigtig lærlingeløn i stedet for SKP-ydelsen, der er 18-20 kroner mindre pr. time.
Indtil videre har de aftale frem til næste skoleperiode i januar. De vil alle gerne fortsætte hos Pihl.
Om det er muligt, ved man endnu ikke hos Pihl.
- Vi er forsigtige med at love noget allerede nu, men det er meget sandsynligt, at i hvert fald en eller to af dem også kan fortsætte efter næste skoleperiode, men det kræver jo, at der er tilstrækkeligt med egnede tømreropgaver, siger byggeleder John Oppenhagen Pedersen.
- Vi er glade for alle tre. De er dygtige, engagerede og er meget hurtigt faldet ind i rytmerne på arbejdspladsen. De får ros hele vejen rundt. Vi har bestemt ikke fortrudt, at vi i forbindelse med opmanding på arbejdspladsen også har opmandet antallet af lærlinge, siger han.
Fokus på de små
Det er KTS i Rødovre, der har skabt aftalen mellem Pihl og de tre lærlinge.
Skolen har siden maj kørt et projekt, hvor skolen som forsøg har afprøvet mulighederne i at være praktikcenter.
I skolens tømrerafdeling tøver Ravn Hamberg, skolepraktikinstruktør, ikke med at kalde projektet for en succes.
- Generelt har projektet henvendt sig til små og mellemstore virksomheder, som af forskellige grunde ikke kan eller vil binde an med fulde uddannelsesaftaler. Mange mindre virksomheder er i øjeblikket i tvivl om de har arbejde også til en lærling om et halvt år eller ni måneder, og der kan delaftaler være en mulighed. Men også store virksomheder har set mulighederne. Det kan som i Pihls tilfælde være en ekstraordinær eller en særlig stor opgave, hvor der bliver behov for ekstra arbejdskraft og derfor også mulighed for flere lærlinge, siger han.
Gode erfaringer
Ravn Hamberg oplyser, at da projektet begyndte 1. maj var der 30 tømrerlærlinge i SKP (skolepraktik), nu er man nede på fem-seks stykker.
- Erfaringerne har generelt været gode. Vi har intensiveret det opsøgende arbejde og en række nye virksomheder er blevet godkendt som læreplads. Både lærlinge og mestre er glade for fleksibiliteten, og mestrene er glade for vores service. De fleste lærlinge vil helst have en fuld aftale, men når det ikke kan lade sig gøre, så er korte aftaler at foretrække frem for SKP. Ofte udvikler de korte aftaler sig til endnu en kort aftale i samme virksomhed, når lærlingene har vist hvad de kan og virksomheden kan se, at der er ordrer i bogen. Med praktikcentrene må man sikkert imødese flere korte aftaler, men korte aftaler er ikke nødvendigvis en dårlig ide. Det er med til at de unge holdes til ilden. Det er måske lidt hårdt, men det er sundt, mener Ravn Hamberg.
Bjørn Åkerstrøm, Mathias Falkenberg og Tobias Brønnum er ikke i tvivl om, at ideen med praktikcentre er god.
- Det har været helt perfekt for os, siger de.
- Det handler om at komme ud på rigtige byggepladser, få forskellige og spændende opgaver og nye kolleger, siger de.