23948sdkhjf

Energiplan er i høring

Lagring af energi, teknologi og intelligent forsyning er nogle af elementerne i Odenses nye digitale energiplan, som netop nu er i høring
Odense Kommune har udarbejdet sin første energiplan nogensinde.

Planen er tilmed digital og i høring i hele juni måned. Planens idékatalog med energiprojekter er skabt i et nyt samarbejde mellem energiaktører, erhvervslivet og uddannelsesinstitutioner - her sættes der blandt andet fokus på teknologisk optimering og udvikling, lagring af energi og intelligent forsyning.

Odense Kommune vil være uafhængig af fossile brændsler som olie og kul og har derfor afholdt to workshops under udarbejdelsen af energiplanen for at udvikle ideer. Her inspirerede deltagerne hinanden og tænkte i nye muligheder for et fremtidigt energisystem uden olie og kul.

Alle de gode ideer er nu samlet i et idékatalog, som gerne skal udvides og udvikle sig til at blive et handlingskatalog.

- Med energiplanen har vi skabt rammerne for det videre arbejde, men der skal handling til. Derfor håber jeg, at energiproducenter, forsyningsselskaber, erhvervsliv og borgere vil engagere sig i de fremtidige energiprojekter, der indtil videre er beskrevet i energiplanen, og inddrage hinanden i det fremtidige udviklingsarbejde, siger By- og Kulturrådmand Steen Møller.

Vedvarende energi som vind, sol og biomasse skal der til for at opnå et fossilfrit energisystem. I energiplanen, som netop nu er i høring, er der fastsat mål om, at energiforsyningen i 2030 skal være omstillet fra fossile brændsler til en grøn og bæredygtig energiforsyning, som er baseret på vedvarende energi.

- Den fælles udfordring består i at skabe et fleksibelt energisystem baseret på intelligente løsninger, forklarer projektleder Jane Immerkær, og fortsætter:

- Og for at kunne løse dén udfordring, skal der fokuseres på tre indsatsområder: Øget anvendelse af vedvarende energi, Intelligent forsyning og forbrug (smart grid).

Biomasse erstatter kul

Biomasse skal erstatte kul og vil være den dominerende energikilde i en overgangsfase. Biomasse skal dække store dele af energiforbruget, indtil de markante energibesparelser og udbygningen med vind- og solenergi er realiseret. Herefter vil biomasse få en rolle som supplerende energikilde til vind og sol, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner.

Det langsigtede mål er at anvende biomasse produceret i Danmark. I overgangsfasen kan der dog blive behov for at importere biomasse. I sådan en situation er det vigtigt at stille krav om bæredygtig biomasse.

Gas er vigtigt

Grøn gas vil blive en vigtig energikilde, da gas besidder nogle egenskaber, der ikke ses hos andre energikilder, og som er nødvendige i det fremtidige energisystem. Det er derfor vigtigt, at man prioriterer anvendelsen af grøn gas, da der i fremtiden vil blive mindre mængde grøn gas i forhold til naturgas.

Grøn gas bør derfor reserveres til transportområdet, procesvarme samt til supplerende energiproduktion på større kollektive anlæg.

I dag dækker fjernvarme cirka 92 procent af det samlede varmebehov i Odense. Fjernvarme er en vigtig forsyningsform i fremtidens intelligente energiforsyning,

Gennem fjernvarmenettet sikres en optimal udnyttelse af energiproduktionen på affald samt en øget anvendelse af overskudsvarme. Det er også muligt at skabe gode synergier mellem fjernvarmenettet og produktion af solvarme samt udnyttelse af biogas.

Overskydende vindenergi bruges til varmeproduktion gennem store kollektive varmepumper. Ved mangel på vindenergi giver fjernvarmenettet mulighed for en mere fleksibel anvendelse af kraft/varmeproduktion på biomasse.

Intelligent elforbrug

Smart grid skal være bindeledet mellem en øget anvendelse af vedvarende energi og et reduceret energiforbrug. Smart grid er et moderne, intelligent elnet, der leverer elektricitet fra leverandør til forbruger ved hjælp af teknologi. Forbrugerne skal anspores til at flytte elforbruget, for eksempel til opladning af elbiler, til tidspunkter, hvor der er rigelig elproduktion fra vind og sol.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097