Byfornyelse i høj teknisk kvalitet
Støttet byggeri kommer igen ud med få fejl og topkarakterer intens teknisk oplysning bærer frugt
Første gang var det Byggeskadefonden, der tjekker nybyggeri på det almene område, og nu er det BvB (Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse, red.), der kontrollerer offentligt støttet byfornyelses-byggeri, der kan prale med gode tal.
I BvBs nye årsberetning for 2011 kan man læse, at udviklingen i både mindre og væsentlige fejl og skader er faldet betydeligt siden starten af 1990erne, hvor BvB startede sit virke.
Antallet af alle svigt og skader i alle bygningsdele er halveret fra 40 procent i 1995 til 20 procent i 2011. Og antallet af væsentlige svigt og skader er gået fra syv procent til nul procent i samme periode.
Ikke af sig selv
Denne udvikling glæder adm. direktør i BvB, Lars Axelsen, som dog også tilføjer, at den ikke er kommet af sig selv.
- Vi har alle grunde til at være stolte over denne udvikling, som i høj grad er skabt ved en målrettet indsats fra byggebranchen og fra os i fællesskab. Det er svært at slå fast helt eksakt, hvad der 100 procent er forklaringen, men jeg er overbevist om, at de mange tiltag vi i samarbejde har sat i gang af teknisk oplysning og læring er en væsentlig forklaring, siger Lars Axelsen.
I 2011 gennemførte BvB 74 eftersyn, der blev registeret 85 svigt og skader i 569 bygningsdele. Der blev ikke registeret nogle såkaldte væsentligt byggetekniske svigt og skader, der er dækningsberettigede rent forsikringsmæssigt.
Det er en betydelig udvikling fra tidligere nye bygninger i forbindelse med støttet byudvikling, hvor der for 20 år siden var skader i næsten halvdelen af de obligatoriske eftersyn.
Ifølge Lars Axelsen er det især inden for helt specifikke områder, hvor de så de alvorligste fejl, og her er BvBs erfaringer på linje med ditto fra kollegaen Bygningsskadefonden.
Tag og vådrum
Den helt store tekniske udfordring i årtier har været tagkonstruktioner og især undertagenes mangel på kvalitet.
Men vådrum har også været en hård nød at knække for de udførende byggefirmaer.
Men som med Byggeskadefonden nøjedes BvB ike med at konstatere problemerne.
Fonden besluttede at gøre noget ved det, og sammen med byggeriets oprettede de blandt andet DUKO, der skulle yde ekspertbistand inden for tagkonstruktioner og certificere undertage.
Og DUKO har ifølge Lars Axelsen gjort kæmpeforskel på dette område, som også kan ses positivt ved eftersynene.
Ud over at have været med til at oprette DUKO har BvB dog også været med til en større oplysningskampagne på området, og de har blandt andet turneret siden 2003 på tekniske skoler med undervisning og mock-ups med de sikre tagkonstruktioner. Det skete under titlen "Gode Tage",
Siden blev succesen fulgt op med initiativet, "Gode Vådrum", der på samme måde turnerer rundt på landets uddannelsessteder.
Nye problemer
Ifølge adm. direktør i BvB, Lars Axelsen, overvejer de sammen med deres samarbejdspartnere nye oplysnings-kampagner.
Det ser ud, at valget peger på nye problemstillinger, som for eksempel dampspærrer og membraner. Det område giver nogle store byggetekniske udfordringer og vanskeligheder i øjeblikket.
- Vi har helt klart erfaret, at det er en rigtig god idé at komme ud og fortælle håndværkere og ikke mindst vise, hvordan det skal gøres rigtigt. Og jeg mener, at i hvert fald en stor del af den aktuelle status med de færre skader kan tilskrives det, siger Lars Axelsen fra BvB.