23948sdkhjf

Almene boliger: Flere milliarder til renovering

By- Bolig og Landdistriktsminister Carsten Hansen vil øge rammen med 4,7 mia. kr. til i alt 6,8 mia. kr. til renovering af almene boliger. Skaber 1.500 bygge- og anlægsjob
og Torben Kragh

Der bliver også i år tryk på kedlerne med renovering af bygningsmassen i den almene boligsektor.

Boligminister Carsten Hansen (S) vil på et møde i dag have forligspartierne bag aftalen sidste år om fremrykning af renoveringer, til at gå med til endnu en omgang, og dermed skal der renoveres for i alt 6,8 mia. kr., hvoraf de 2,7 mia. kr. var afsat i første omgang.

Ifølge ministeren er der fortsat et stort behov for at renovere de almene boliger, både hvad angår den almindelige bygningsvedligeholdelse og energirenoveringer:

- Pengene kommer fra Landsbyggefonden, og skal bidrage til at stimulere væksten i Danmark. Vi skal have både håndværkere og byggefirmaer i gang, og vi forventer at øge beskæftigelsen i såvel 2013 og 2014 med 1.500 personer, siger Carsten Hansen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Tre fluer med ét smæk

Carsten Hansen peger på, at initiativet både skal føre til bedre boliger, gøre ventelisterne til renoveringer kortere, og så sker det til og med for penge, der ligger uden for den offentlige økonomis stramme rammer:

- Det er derfor tre fluer med ét smæk, og der er begejstring for initiativet hos både boligorganisationer og håndværksorganisationer. Det er da bedre at sætte håndværkerne i gang med det, de alligevel skulle have lavet, i stedet for at de går hjemme og modtager understøttelse. Landsbyggefonden låner pengene af staten og betaler dem tilbage, efterhånden som pengene kommer ind ved, at de eksisterende lån i de almene boliger udløber, forklarer Carsten Hansen videre og peger på, at erfaringerne fra sidste års fremrykning viste, at cirka 40 procent af midlerne blev tildelt hovedstadsområdet.

Ansøgninger

Han understreger dog, at det er svært at spå på forhånd, hvor pengene falder, idet det kommer an på de konkrete ansøgninger:

- Det handler meget om, hvor projekterne er spadeklare. Det er sund fornuft at energioptimere de almene boliger, så de er moderne, tidssvarende og konkurrencedygtige på udlejningsmarkedet. Jeg forventer, at vi kan vedtage fremrykningen allerede på denne side af sommerferien, så vi kan komme hurtigt i gang. Samtidig kan vi holde hånden under bygge- og anlægsbranchen, der er hårdt presset på grund af den økonomiske krise, påpeger Carsten Hansen.

Giver god mening

I Dansk Byggeri hilses regeringens initiativ velkommen.

- Når gode og helt igennem fornuftige projekter så at sige ligger klar i skrivebordsskufferne, giver det god mening at få sat processen på skinner og få hævet investeringsrammen for 2012, så man er klar til at komme i gang med arbejdet fra 2013, siger afdelingschef Torben Liborius.

Han vurderer, at fremrykningen vil få effekt på bygge- og anlægsbranchens aktivitet og beskæftigelse i 2013-15 i forholdet 40-30-30 procent.

Torben Liborius er enig i ministeriets forventning om, at fremrykningen vil have en beskæftigelseseffekt på cirka1.500 personer i 2013. Fremrykningen vil dermed imødegå det fald i aktivitet og beskæftigelse, som Dansk Byggeri forventer i 2013 i forhold til i år.

Fornuftig og fremsynet

Også Boligselskabernes Landsforening (BL) hilser regeringens plan velkommen og kalder beslutningen både "fornuftig og fremsynet":

- Vi får sat yderligere gang i løsningen af udfordringerne i en lang række boligområder, som trænger til at blive renoveret - jo flere; jo bedre. Det giver også energibesparelser, når ældre boliger løftes til nutidens energikrav. Og samtidig kan vi med denne forøgede indsats på en meget direkte måde være med til at skabe vækst i samfundet, uden at det belaster statens finanser. Indsatsen finansieres nemlig af de almene beboeres opsparing i Landsbyggefonden. Det kommer til at gøre god nytte ude i boligområderne og i samfundsøkonomien, siger BL’s landsformand, Palle Adamsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158