En sund by begynder med arkitekturen
Flere boligområder og campus-eksperimenter præger den svenske øresundsregion. De danske arkitekter fra Juul/Frost bidrager til flere fælles oplevelser
Sportsbyen, der afsluttes næste år, opføres lige nu som optimerede og kvalitativt forbedrede boliger, der er målrettet singler, mindre, nyetablerede familier samt internationale pendlere.
Konceptet er en videreudvikling og opdatering af Juul/Frost Arkitekters Bedre, Billigere Boliger, der er opført i Ølby ved Køge, hvor 270 boliger er blevet et både dansk og ikke mindst internationalt kendt projekt for boliger, der har optimeret sine omkostninger og samtidigt skabt kvalitet med beboernes trivsel som vigtigt omdrejningspunkt.
Sportsbyen i Malmø er udviklet ud fra et active living-koncept, der med udgangspunkt i WHOs sundhedsbegreb fokuserer på en sund levevis.
Aktivt liv
Den får bæredygtige byrum, hvor fysiske udfoldelser er en integreret del af hverdagslivet: I de fælles byrum er det oplagt at føre fysik aktivt liv.
Selve rummet er nemlig indrettet og integreret, så det er helt naturligt, at cykler og offentlig transport bliver de foretrukne transportformer - og dermed reelle alternativer til bilisme.
- De mellemliggende opholdsrum får mere byrumskarakter. Målet er Sportsbyen er at udvikle et unikt og fremtidssikret boligkoncept, der positionerer og identificerer området som en sportsby og knytter an til områdets øvrige sportsfaciliteter og rekreative områder, siger arkitekt og partner Helle Juul, der har mange erfaringer med også campusbyggerier.
Ligger der i jeres opgaver i Malmø også løsningsforslag til nogle af de ghettoudfordringer, de har?
- Der er mange ting, der er interessant ved Sverige. De taler ikke selv om ghettoisering som et problem, men de har et problem. Og netop i Malmø er det måske det største. Men ejendomsselskabet, der blandt andet ejer Rosengården, og som vi arbejder for, arbejder meget med at lave helt nyt projekter som en del af Rosengården. De bygger om og restaurerer og viser mange gode initiativer. Et projekt som Bokalerne i Rosengården er et godt eksempel på, at klare skel mellem bolig og erhverv er brudt ned og nytænkt, siger Flemming Frost.
Samlingspunkt
Med tre nye bygningsenheder skaber JFA desuden Universitetspladsen, der bliver Örebro Universitets nye ankomstområde.
Universitetspladsen bliver det nye samlingspunkt, som samtidig forbinder det eksisterende campusområde med Örebro Business and Science Arena såvel som Örebro by.
Forslaget angiver potentialer for nybyggeri, der markerer sig i forhold til entréområdets bygninger.
- De nye bygninger programmeres som multifunktionelle bygninger, der samlet set tilgodeser bymæssige, rumlige, sociale og faglige behov. Og nye studie- og forskerboliger indgår i projektet og bidrager til at skabe et levende byliv omkring entréområdet. Resultatet er en ankomstsituation, der også tilgodeses af en ny campus-have i tilknytning til studieboligerne.