23948sdkhjf

Tømrermestre på skolebænken

Byggeprocesser, udbudsmateriale, nationaløkonomi og ledelse var på programmet, da landsforeningen Dansk Træ forleden var samlet til medlemsmøde i Brejning
Det var alvorlige emner, der var på dagsordenen, da landsforeningen Dansk Træ fredag var samlet til medlemsmøde i Brejning øst for Vejle. Byggeprocessen var i fokus i dagens første hårde nyser, ført an af Rolf Simonsen, civilingeniør Ph.D. fra Værdibyg, der stillede spørgsmålet om, hvorvidt tiden for fyldestgørende og gennemarbejdet udbudsmateriale endegyldigt er forbi. Svaret er, at alle parter i byggeprocessen har et ansvar for, at det fungerer. Kompleksiteten i udbudsmaterialet er blevet langt større, og det stiller krav til ikke mindst bygherren og rådgiver. Således er det nok de færreste projekter, der i dag er færdigprojekteret inden udbud, og det igen stiller krav til, hvad der undervejs kan ændres og hvad der ikke kan. Han satte fokus på selve processen som værende dér, hvor værdierne i byggeprojektet grundlægges og skal fastholdes.

Små ting kan blive dyrt

Chefjurist Henrik Fausing fra Dansk Byggeri fulgte op med eksempler på, hvad der kan gå galt i nutidens udbud. Et eksempel var Ballerup Arena, der i sin tid blev opført af Hoffmann A/S, som også i sidste ende påtog sig at genopbygge arenaen efter tagkollapset. Det skyldtes, at man ikke havde bemærket nogle juridiske detaljer omkring belastningsberegninger, som faktisk bevirkede, at ansvaret blev flyttet fra spærproducenten og over på entreprenøren.

Hovedbudskabet fra Henrik Fausing var, at det ofte er ganske små ting, der kan give nogle meget store konsekvenser. Og dermed kan en byggesag blive dyr, specielt hvis den havner i en tvist, som skal afgøres i en voldgift. En opdatering af byggereglementet AB92 kunne han også berette om.

Dagens bød også på et bud på den aktuelle økonimiske situation i Danmark sat i forhold til både EU og byggesektoren. Her var det professor ved Aarhus Universitet, medlem af Nykredit og Carlsbergs bestyrelse Nina Smith, der gennemgik tallene.

Forsigtige banker

Hun vedgik, at der lader til at være en lidt for stor forsigtighed i danske pengeinstitutter, men forklarede også baggrunden, nemlig den, at danske banker selv står overfor nogle ret skrappe krav fra finanstilsynet, som gør, at bankerne er nødt til at polstre sig så de kan leve op til de nøgletal, som Finanstilsynet og politikerne stiller som krav.

Hun mener dog, at der er en vej ud af krisen, omend den ikke helt er slut endnu. Til gengæld mener hun også, at danskerne stirrer sig en anelse blinde på arbejdsløsheden, som faktisk i Danmark ikke er så stor endda.

Den meget brugte foredragsholder Nils Villemoes kunne bidrage med nogle meget simple råd til god ledelse og i ironiens tegn give nogle klare tommelfingerregler for, hvordan ledelse fungerer.

Når det gælder jernvilje til at gennemføre noget, så er atlanterhavsroeren Christian Petersen manden at høre det fra. Han gennemførte for nogle år siden en kaproning sammen med en kammerat over Atlanterhavet med succes og omtanke. Det kan i mere end én forstand omsættes til at drive virksomhed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11