23948sdkhjf

Biogasanlæg skal passe til naturen

Et nyt projekt skal sørge for, at fremtidige biogasanlæg passer til naturen og landskabet
Danmark skal i fremtiden undgå store og grimme biogasanlæg.

Derfor søsætter Miljøministeriet sammen med Realdania nu et modelprogram, der skal sætte biogasanlæg ind i en ramme, der passer til naturen.

- Det skal være slut med store grimme biogasanlæg, der skæmmer naturen. Vi skal udvikle vores biogas, så det bidrager positivt til det danske miljø, både i CO2-regnskabet og i landskabet, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Hun sætter nu udviklingsarbejdet i gang, som skal inspirere til, at biogasanlæg bygges, så de passer ind i de åbne landskaber ved at sammentænke arkitektur og beliggenhed.

Realdania, som med kampagnen Fremtidens Landbrugsbyggeri allerede har erfaring med at udvikle byggerier, der beskytter landskaberne, støtter projektet med tre millioner kroner.

- Biogas skal bidrage til at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer inden år 2050. Derfor skal vi have udviklet arkitektur, der kan bringe kommende store anlæg i harmoni med det omgivende landskab. Det er uheldigt for os alle, hvis biogas kommer i miskredit, fordi anlægget skæmmer landskabet, siger miljøminister Ida Auken.

Afsæt i syv projekter

Syv biogasanlæg er udvalgt til at indgå i projektet. De skal indpasses i vidt forskellige landskaber og repræsenterer vidt forskellige arkitektoniske og landskabelige udfordringer.

De konkrete anlæg er: Thy Øko-Energi, Lundby-Køng Biogas, Biocenter Gudenåen, Sydvestjysk Biogas, Horsens Biogas, Decentralt biogasnetværk i Ringkøbing-Skjern og Arla Biogas i Videbæk.

Tanken er, at erfaringerne fra de syv pilotprojekter skal danne grundlag for udviklingen af et modelprogram for placering og udformning af biogasanlæg i fremtiden.

- Med de syv biogasanlæg, som indgår i projektet, får vi belyst en bred vifte af problematikker omkring placering og udformning af disse ofte meget voluminøse bygningsanlæg. Erfaringerne kan vi føre videre i et modelprogram for kommende anlæg, så vi i fremtiden sikrer, at biogasanlæg og landskabelige kvaliteter går op i en højere enhed, siger direktør i Realdania, Hans Peter Svendler,

Indtænke anlæg

De konkrete planer for udformning og indpasning i landskabet vil blive udviklet af en rådgivergruppe bestående af Cowi A/S, Gottlieb Paludan Arkitekter A/S, By & Bygning Arkitekter og Naturstyrelsens biogassekretariat.

Modelprogrammet ventes færdigt ved årets udgang. Undervejs vil den nye viden og nye værktøjer blive offentliggjort på Naturstyrelsens hjemmeside til rådighed for en bred målgruppe af landmænd, myndigheder, energiselskaber, arkitekter og landskabsarkitekter.

Kommunerne fik ved den seneste revision af planloven pligt til at indtænke biogasanlæg, når de reviderer deres kommuneplaner i 2013.

Desuden skal kommunerne inden 2013 planlægge for i alt 50 fælles biogasanlæg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111