23948sdkhjf

Et bæredygtigt vindueskig ud i fremtiden

En mandag i maj var der "Vinduesdag for byggefolk" på EUC Sjælland. Omkring 90-100 tømrere, rådgivere og arkitekter troppede op til en spændende dag, hvor der blev talt om varmebidrag, isolering og set på nye vinduestyper
Passivhus. Lavenergihus. Bæredygtigt byggeri. Kært barn har mange navne, og de bliver brugt i flæng. Men mandag 21. maj blev der sat helt konkrete ord og handlinger på begreberne.

Der var inviteret til "Vinduesdag for byggefolk", hvor varmebidrag og -tab ved de moderne vinduestyper blev diskuteret af professionelle.

Omkring 90-100 tømrere, rådgivere i byggebranchen samt arkitekter, ingeniører og undervisere havde fundet vej til tømrerhallen på Jagtvej i Næstved. Arrangementet afholdtes i et samarbejde mellem Dansk Passivhus Forum og Videnscenter for Bæredygtigt Byggeri i Næstved samt EUC Sjælland.

Direktør på EUC Sjælland, Astrid Dahl, bød velkommen med disse ord:

- Det nytter ikke noget at sætte lavenergivinduer i et hus, hvis man samtidig skaber en stor kuldebro. Derfor er det afgørende, at håndværkerne ved noget om, hvordan man bygger bæredygtigt. Vi tilbyder en lang række kurser til virksomhedsledere og håndværkere i bæredygtigt byggeri, da vi tror, bygherrerne i fremtiden vil efterspørge entreprenørvirksomheder, der kan dokumentere, at de kan bygge bæredygtigt.

Livlig debat

I tømrerhallen – der i dagens anledning var forvandlet om til en foredragssal – var der livlig debat. Hver vinduesproducent havde omkring 10 minutter til at præsentere sit produkt og fortælle, hvordan det er med til at energioptimere huset.

Også nuværende elever på byggeuddannelserne var med ved foredragene. Afdelingsleder for bygge- og anlægsuddannelserne, Poul Sørensen, siger:

- Bæredygtighed og energioptimering er vigtige begreber i moderne huse og fylder mere og mere i undervisningen. Eleverne er nysgerrige og forventer altid at få det nyeste på markedet. Det var derfor spændende at få en fremvisning og introduktion til det nyeste og bedste på markedet.

Og han fortsætter:

- Ud over de officielt tilmeldte til dagen, kom flere virksomheder forbi for at samle ny viden og inspiration til hverdagen.

Anders Vestergaard Sonnichsen fra Lavenergiarkitekterne.dk er arkitekt MAA, underviser og passivhus-designer og han var en af de fremmødte på dagen.

- Jeg arbejder som arkitekt inden for både nybyggeri og renoveringer. Jeg er uddannet med speciale i passivhusdesign (lavenergibyggeri). Jeg er også underviser i lavenergi, så jeg er med til at ruste andre rådgivere i lavenergibyggeri. Jeg er her i dag fordi vinduet er det vigtigste element i lavenergibyggeri, da det genererer både det største varmebidrag – og samtidig står for det største varmetab. Tab og bidrag af energi er begge dele vigtige at forstå og håndtere optimalt ved designet af lavenergibyggeri. Der er også mange andre faktorer, som er meget vigtige, men dem kan vi ikke have med på en konference som denne.

Komplekst byggeri

For arkitekt MAA og indehaver af Ole Kjærulff Tegnestue og Certified European Passive House Designer, Ole Kjærulff, handler det om ny viden.

- Det er komplekst at bygge bæredygtigt, og det kræver stor viden. For eksempel skal man overveje, hvilket verdenshjørne man sætter vinduerne i – det er ikke lige meget, om de er nord- eller sydvendte. Jeg er medarrangør på dagen i dag, og det er dejligt at se, at der er troppet 90-100 folk op for at blive klogere på vinduer i lavenergihuse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125