23948sdkhjf

Nu skal der afsættes flere penge til vores veje

I regeringens oplæg til finanslov står der at: "… regeringen fastholder det historisk høje niveau for investeringer i nye veje m.v…". Men det er en skrøne. Her er nogle fakta om veje og investeringer:

Produktivitetskommissionen konkluderer på baggrund af sine analyser på transportområdet, at Danmark i perioden 1995 – 2013 har investeret mindre end gennemsnittet af en række europæiske lande.

Og resultatet af underinvesteringerne: World Economic Forum beregner hver år alle landes konkurrenceevne på blandt andet vejenes kvalitet.

Og her er Danmark rutsjet ned fra en sjetteplads til en 23. plads – på tre år.

Samtidig er der fra 2007 til 2013 kommet 10,5 procent flere personbiler og vejen bliver slidt af større og tungere køretøjer.

Det er nu så galt, at Dansk Industris årlige undersøgelse af erhvervsklimaet viser, at hver fjerde virksomhed er så utilfreds med vejene, at de overveje af flytte!

Derfor kræver Asfaltindustrien en finanslov med flere penge til vejområdet. Og det er faktisk til glæde for andre end os, der lever af at lave veje. For investeringer i veje betaler sig – det skaber vækst, og så er velholdte veje billige veje, der tjener sig selv ind i forhold til hullede veje, der skal lappes hele tiden.

Endelig er gode veje trafiksikre veje, og erfaringerne viser, at vi endda sparer mere på ulykkernes omkostninger, end vi skal bruge på at gøre vejene mere sikre.

Efter at staten har igangsat vedligeholdelse af sine veje, er det nu de kommunale veje, der trænger mest. Her er et milliardstort vedligeholdelsesefterslæb. Vi opfordrer derfor til, at staten giver kommunerne en hjælpende hånd, for når staten kan hjælpe med letbaner i de store byer, kan den også hjælpe med vejene – infrastrukturen hænger jo sammen.

Og husk! man kan låne penge til kommunale veje.

Kort tid efter finanslovsforslaget blev fremsat, kom der lidt ekstra penge til vejene i form af, at Økonomi- og Indenrigsministeriet fordelte låneadgang for 1,3 mia. kroner til kommunerne for 2015 – en del af pengene er til veje.

Af de 1,3 mia. kroner går de 200 mio. kroner til 152 anlægsprojekter på det "ordinære anlægsområde", der blandt andet omfatter infrastruktur (veje). Vi opfordrer på det kraftigste til, at disse penge bruges på de nedslidte veje.

Erfaringer viser, at en af de meste rentable måder man kan bruge kommunale kroner på er netop ved vejinvesteringer. Lad mig give et eksempel: I Gribskov Kommune har økonomerne regnet på, at en investering i vejvedligeholdelse er den økonomisk mest fordelagtige investering, man kan foretage som kommune. Kommunen havde i 2012 et mindre forbrug på en post på 10 mio. kroner, og økonomerne fik til opgave at regne på, hvordan pengene bedst muligt kunne anvendes.

Det viste sig, at den klogeste måde kommunen kunne anvende pengene på var at investere i vedligeholdelse af vejene og forrentningen var bedre end at afdrage på gæld.

At vejinfrastrukturen er rygraden i et velfungerende Danmark er der vel ingen tvivl om. Men når pengene er små, er det jo let at spare, hvor tingene fungerer. Vi mener i Asfaltindustrien, at nu er vedligeholdelsesstandarden på især det kommunale vejnet i en sådan stand, at selve vejopbygningen nedbrydes. Når det sker, er det ikke nok at vedligeholde vejene, nej så skal vi til at genopbygge vejene, og det bliver dyrt.

Staten og kommunerne har haft fokus på effektiviseringer i det offentlige siden kommunesammenlægningen. En del af de gevinster er baseret på et velfungerende vejnet, det vil sige et velholdt vejnet.

Derfor, kære folketingsmedlemmer og byrådspolitikere, opgaven med at finde pengene til vores veje er jeres. Og husk at penge til vejen er en investering - i vækst og velfærd.

“Erfaringer viser, at en af de meste rentable måder, man kan bruge kommunale kroner på, er netop ved vejinvesteringer."
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109