Solcellepulje er for lille
Kommunerne har ansøgt om næsten dobbelt så mange MW, som dispensationspuljen for solceller indeholdt
Det overrasker ikke Energinet.dk, at der er kommet så mange ansøgninger til puljen.
- Vi var forberedt på, at vi ville få meget travlt mandag og tirsdag. Vores indtryk var, at puljen nok skulle blive hurtigt fyldt, siger Marin Lervad Lundø, sektionschef i Energinet.dk.
Da mandag var dagen, hvor puljen blev tømt, vil fordelingen af de 20 MW ske ved lodtrækning mellem de ansøgninger, der kom ind den dag. Resultatet af lodtrækningen forventer Martin Lervad Lundø allerede vil foreligge i løbet af denne uge, hvis alt kører efter en lige snor - alternativt i næste uge.
- Vores forhåbning er, at de kommuner, der får tilsagn om dispensation, får svar i denne uge. Alle de kommuner, der bliver en del af de 20 MW, kommer på en separat liste, og de vil komme i spil igen, hvis nogle af de kommuner, som har fået tilsagn, af den ene eller anden grund falder fra, siger han.
Lodtrækningen kommer helt praktisk til at foregå elektronisk, og it-systemet skal vælge tilfældigt mellem alle ansøgere.
Partier skal mødes
Da alle partier undtagen Liberal Alliance indgik den såkaldte aftalen om at etablere en pulje på 20 MW, aftalte partierne ligeledes, at de skulle mødes igen, når dispensationspuljen var opbrugt for at drøfte, hvorvidt puljen skal øges.
De Radikale ønsker ikke at hæve puljen.
- Vi ønsker ikke at øge puljen, for det ville koste en del penge, som vi ikke har. Vi holder fast i de 20 MW, som er det, vi har aftalt i energiforliget. Desværre er der så nogle af kommunerne, der ikke fik noget ud af at søge i denne omgang, siger energi- og klimaordfører Andreas Steenberg (R).
En af grundene til, at det vil blive dyrt for staten at gøre puljen større, er, at dispensationen giver adgang til nettoafregning. Det er altså mindre økonomisk fordelagtigt for kommuner at etablere solceller, hvis de ikke får dispensation. En anden grund til, at det ville være dyrere for staten at give flere kommuner dispensation er et mistet provenu fra afgifter.
- Vi giver nogle kommuner dispensation for at få dem til at tænke i energibesparelser. Men det koster nogle penge, fordi de ikke betaler afgifter. Vi har fastsat et loft for at få styr på, hvor mange penge vi bruger på området, siger Andreas Steenberg.
Enhedslisten er et af de partier, der vil arbejde for at få hævet dispensationsloftet.
- Det mest fornuftige ville være helt at fjerne det. Der er ikke nogen grund til at have et loft over solcelleudbygningen, men alternativet er at få det hævet, og det arbejder vi for, siger klima- og energiordfører Per Clausen.
Indskrænkning?
Horten Avokatpartnerselskab har tidligere kaldt indførelsen af et loft for en indskrænkning af dispensationsadgangen, da der tidligere ikke har været noget loft for det samlede antal dispensationer. Til spørgsmålet om, hvorfor Enhedslisten valgte at indgå i aftalen bag puljen på de 20 MW, når Horten ser den som en indskrænkning, svarer Per Clausen:
- Puljen er en udvidelse af kommunernes mulighed - bare en for begrænset mulighed. Alternativet var, at kommunerne ikke ville have muligheden. På et tidspunkt var det sådan, at man tilsyneladende gav dispensationer uden videre, men det behøvede man sådan set ikke at gøre, og derfor havde man mulighed for at stoppe med det. Derfor ville vi sørge for, at der trods alt stadig var en mulighed for at fortsætte med at søge om dispensation.