23948sdkhjf

Millioner til veje, cykelstier og broer

Bred aftale sætter blandt andet skub i en tredje Limfjordsforbindelse og nye strækninger med motorvej
Der er afsat penge til udbygning af Kalundborgmotorvejen, til motorvej mellem Rønnede og Næstved, til omfartsveje ved Ribe og Haderup, til udbygning af forlængelsen af Djurslandmotorvejen, ekstra penge til den allerede besluttede bro over Roskilde Fjord og mange penge til cykelstier.

Det er nogle af overskrifterne i den årlige udmøntning af disponible midler i Infrastrukturfonden, som transportminister Magnus Heunicke (S) landede i går sammen med alle Folketingets partier pånær Enhedslisten.

I alt udmøntes der knap 2,5 mia. kroner.

I forbindelse med aftalen er alle parter, dog ikke SF, blevet enige om linjeføringen for en tredje Limfjordsforbindelse. Det bliver den såkaldte Egholmlinje, som også er den løsning, som Vejdirektoratet har peget på. Det betyder, at arealreservationen på den østlige linjeføring samtidig kan opgives. Man er også enige om, at der skal bygges et ekstra spor på E45 syd for Limfjordstunnelen for at forbedre trafikafviklingen.

Nye motorveje

Aftalens dyreste enkeltelement er udbygningen af Kalundborgmotorvejen på baggrund af allerede gennemført VVM-undersøgelse. Der bliver tale om knap 430 mio. kroner til udbygning af rute 23 syd om Regstrup til motorvej.

Der afsættes 350 mio. kroner til en første etape af rute 54 fra Sydmotorvejen ved Rønnede mod Næstved. Der skal gennemføres yderligere VVM-undersøgelse, før man kan fastlægge linjeføringen.

Et tilsvarende beløb afsættes til anlæg af en omfartsvej på rute 11 vest om Ribe og 250 mio. kroner afsættes til en omfartsvej ved Haderup. I begge tilfælde er VVM-undersøgelserne i gang.

Flere penge til bro

Forligspartierne er også blevet enige om at skyde flere penge til den ny delvis brugerfinansierede bro over Roskilde Fjord syd for Frederikssund.

Det skyldes, at Transportministeriet og Finansministeriet har vurderet, at de hidtidige beregninger om en tilbagebetalingstid på 40 år ikke holder og i stedet bliver 48 år. Der skydes derfor ekstra 228 mio. kroner i finansieringen, så det statslige bidrag totalt bliver knap 660 mio. kroner.

Aftalen frigør også 150 mio. kroner til statslig medfinansiering af anlægsprojekter, som mange af landets kommuner har ønsket i tilknytning til statsvejnettet. Det drejer sig især om nye tilslutningsanlæg til motorvejene. Desuden udmøntes 175 mio. kroner fra cykelpuljen til forskellige projekter.

Til produktionsdanmark

Transportminister Magnus Heunicke er tilfreds med den brede aftale.

- Vi giver en hånd til produktionsdanmark, så virksomhederne kan få deres varer frem, og medarbejderne kan komme på arbejde. Og da vi har valgt at fokusere på projekter med høj forrentning, lever vi op til, hvad Produktivitetskommissionen anbefaler, siger ministeren.

Aftalen får også pæne ord med på vejen fra anlægsbranchen.

Hos Danske Anlægsentreprenører hæfter direktør Niels Nielsen sig især ved aftalen om linjeføringen for en tredje Limfjordsforbindelse.

- Det er vigtigt at være tidligt ude med forberedelserne til de store infrastrukturprojekter. Det er afgørende for, at man ikke oplever en senere udvikling, der kolliderer med projekterne, siger Niels Nielsen.

Han er glad for, at der nu er truffet endelig beslutning om en række projekter, også selv om det er “kendte penge".

- I den forbindelse vil jeg også notere, at man har besluttet at genberegne den midtjyske motorvej. Det er en erkendelse af, at forudsætningerne ændrer sig over tid, siger Niels Nielsen.

Også FRI, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, er glad for aftalen.

- Aftalen sikrer, at nogle af de allermest trafikerede steder uden for hovedstadsområdet i fremtiden vil få en langt smidigere trafikafvikling. Mange af forbedringerne sker i områder som i dag på grund af trafikpropper ikke er så tilgængelige. Efter de trafikale forbedringer vil de områder være langt mere attraktive både at etablere virksomheder i og at arbejde fra, siger Henrik Garver, adm. direktør i FRI.

Også Asfaltindustrien er tilfreds med aftalen og pengene til en “række trængende trafikprojekter".

- Vi bemærker os også, at der kommer en pulje til kommunal medfinansiering – højst tiltrængt, for de kommunale veje trænger virkelig til et løft. Endelig er det positivt, at man udbygger Det Strategiske Vejnet gennem en pulje til fremme af nationale korridorer for vindmølletransporter. Og sidst men ikke mindst er der ros til aftalen om en pulje til fremme af cykling, siger direktør Anders Hundahl.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126