23948sdkhjf

Ris og ros til fokus på fleksible udbud

Byggebranchen både riser og roser regeringens fokus på mere fleksible udbudsformer i den nyligt fremlagte byggepolitiske strategi
Der er delte meninger blandt virksomhederne i den danske byggebranche, når det gælder behovet for mere fleksible udbudsformer.

Punktet har fået plads i regeringens byggepolitiske strategi, som blev præsenteret fredag i sidste uge.

Her lægger regeringen op til, at klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) skal udvælge og drive en række testprojekter, som vil blive udbudt efter mere fleksible udbudsformer.

Testprojekterne skal bidrage med erfaringer, så man på sigt kan opnå et billigere og mere innovativt byggeri i staten, regioner og kommuner.

Både John Sommer, salgschef i entreprenørvirksomheden MT Højgaard, Torben Bjørk Nielsen, adm. direktør i entreprenørvirksomheden Hoffmann A/S og Dennis Eskildsen, malermester i Malerfirmaet Eskildsen ser positivt på regeringens initiativ.

- Der er i høj grad brug for mere fleksible udbudsformer. Førhen var det at bygge mere simpelt. Der var færre byggematerialer at vælge imellem og mindre fokus på indeklima og energiforbrug. I dag er byggeriet mere komplekst, og det stiller i høj grad krav til mere dialog og tidlig involvering, så byggeløsningerne bliver skuet sammen på den helt rigtige måde. Et tidligt samarbejde giver typisk et bedre byggeri – og ofte til en langt bedre pris, fordi man ikke bliver overrasket undervejs, siger John Sommer til Licitationen - Byggeriets Dagblad og fortsætter:

- Vi har set flere eksempler på, at man har måttet projektere om ved de store sygehusbyggerier, og det betyder, at rådgivertimer og økonomi går tabt. Det kunne være undgået, hvis man havde valgt mere fleksible udbudsløsninger.

Bedre kvalitet

Også Torben Bjørk Nielsen fremhæver den tidligere involverings betydning for pris og kvalitet.

- Når entreprenøren først bliver involveret sent i processen får man ikke glæde af den know-how, som han ligger inde med. En know-how, som netop kan være med til at skabe både bedre og billigere byggerier. Derfor er det en god idé med de mere fleksible udbudsformer. De skaber bedre kvalitet, færre konflikter og hurtigere og mere rigtigt byggeri til pengene, siger han.

Dennis Eskildsen istemmer sig koret.

- Vi byder tit på regionale og kommunale udbud, og de kan nogle gange være ret ufleksible. Man kan blive siet fra på grund af helt små ting, og ingen forbehold accepteres i udbud. Det sker også, at vi ikke er enige i, hvordan det skal udføres, eller hvor prisen er skæv i forhold til, hvad der kan lade sig gøre. Vi ser også nogle gange, at udbud er lemfældige og mere bærer præg af at være lavet af økonomifolk end af folk med fagviden. Det er i dag en hel videnskab at byde på offentlige opgaver, siger han.

Forskel på store og små

Martin Rosborg, indehaver af el-installatørvirksomheden Rosborg er til forskel fra John Sommer, Torben Bjørk Nielsen og Dennis Eskildsen lodret uenig i, at der er behov for mere fleksible udbudsformer.

- Det er kun de store hovedentreprenører og totalentreprenører, der efterlyser det - ikke os små. Det er derfor den helt forkerte vej, regeringen går. Udbud er i dag for fleksible, og der er behov for at blive strammet op. Reglerne skal være enkle og klare, så man er tryg ved dem. Det offentlige oplever, at de mangler bydende, men det tror pokker, når firmaer bruger tid på at beregne priser, der så bliver vurderet på et useriøst grundlag, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095