Fejlen skal findes
Det er af altafgørende vigtighed, at der bliver kastet fuldstændigt lys over, hvad der er sket. Flere ting står nemlig på spil. Menneskeliv er det vigtigste, og det er et lille mirakel, at der ikke kom nogen noget alvorligt til på broen eller den stærkt trafikerede vej nedenunder.
Men et andet er, at Danmark er kendt for at bygge nogle flotte broer, og de seneste års uheld på byggeriet af motorvejsbroer tyder på, at der er noget galt i den måde byggeriet af dem bliver udført på. Der bygges hvert år mange af den type broer i Danmark, men én ulykke er for mange, og det var et skrækeksempel, da den nordjyske bro for nogle år siden faldt sammen og kostede en arbejder livet.
Et andet er nemlig også den respekt der ude i verden står om danske broer.
Det bør ikke kunne ske. Ingeniører og kompetente byggefolk, der er vant til at bygge broer, stod bag denne som så mange andre af slagsen. Der er rygter fremme om forkerte forskallingsmaterialer eller regnefejl, der kan være årsager, men intet ligger fast endnu.
Det er lidt af en skamplet på dansk brobygningstradition, at relativt simple in situ-støbninger går galt. Det må kunne gøres bedre, og selvom der statistisk set ikke sker mange ulykker med brobyggeri, så kan det til gengæld gå rigtigt galt, når det sker.
Det er et hip til kvalitetsstyring og til sikring af processerne omkring et brobyggeri. Det er ganske vist komplicerede beregninger, men disse er blevet foretaget masser af gange, og et kvalitetstjek af beregningerne burde også være indlysende, ligesom et tjek af kvaliteten i det træ, der anvendes til forskalling, også burde være indlysende. Dette iøvrigt ganske uagtet, om det er årsagen til sammenstyrtningen eller ej.
En anden fejlkilde i sådanne situationer kan være tidspres, og at tingene derfor bliver gjort lidt for hurtigt. Hårde deadlines hvad enten de er økonomiske eller tidsmæssige, må ikke gå ud over sikkerheden og kvaliteten i et byggeri. Sådan er det bare.