23948sdkhjf

Forurening kræver specielt udbud

Sorø Kommune lægger op til, at de mindst forurenede byggematerialer fra dødsdømt skole skal genanvendes
Den PCB-forurenede Frederiksberg Skole giver Sorø Kommune problemer og bliver en dyr affære.

Det har vist sig, at det bliver flere gange dyrere at rive skolen ned end først antaget. Nu prøver kommunen derfor med et nyt udbud i håb om, at man kan genanvende en del af de PCB-forurenede byggematerialer og samtidig spare penge.

- Oprindelig krævede vi, at alt det forurenede materiale blev bragt til deponi. Nu lægger vi op til løsninger, hvor man kan genanvende en del af det lettere forurenede materiale, siger projektchef Flemming Nytofte Nielsen fra Sorø Kommune.

Ved forårets licitation lød det billigste tilbud på at rive skolen ned på 41 mio. kroner - eller tre en halv gang mere end de 12 mio. kroner, kommunen havde sat af til opgaven. Det er derfor, man nu går nye veje.

Tre forskellige løsninger

I det ny udbud skal de bydende entreprenører afgive tre forskellige tilbud på baggrund af tre forskellige udførelsesmetoder for bortskaffelse af nedbrydningsmaterialet.

Ud over nedbrydning og bortskaffelse til deponi, skal der også afleveres tilbud om bortskaffelse af beton og murværk til genanvendelse i støjvold samt til genanvendelse under belægning.

- Vi har udset os to muligheder for genanvendelse af det mindst forurenede materiale med op til 10 mg PCB per 10 kilo, dels i støjvold langs motorvejen i kommunen, dels kan en privat aktør indbygge det under en parkeringsplads. Begge løsninger skal i givet fald godkendes i forhold til Miljøbeskyttelseslovens paragraf 19. Vi vil så på baggrund af de indkomne tilbud afgøre, hvilken løsning, der er den økonomisk mest fordelagtige, siger Flemming Nytofte Nielsen.

Fornuft i nyttiggørelse

Han understreger, at kommunens sag med Frederiksberg Skole har tydeliggjort problemerne med bortskaffelse af PCB-forurenede byggematerialer.

- Hvis alle forurenede materialer skal i deponi, får det store samfundsmæssige konsekvenser. Derfor er der fornuft i at nyttiggøre de mindst forurenede materialer på en forsvarlig måde, siger Flemming Nytofte Nielsen.

Skolen er opført i flere etaper i perioden 1971-1978 som betonelementbyggeri. Ud over PCB er der ved miljøundersøgelser fundet bly og asbest.

Nedrivningsarbejdet skal foregå i to etaper, en i år og en i 2016.

Sorø Kommune besluttede oprindelig for mere end tre år siden, at skolen skulle renoveres, men med den nødvendige PCB-rensning løb omkostningerne op, og byrådet besluttede derfor i stedet at nedrive skolen og i stedet bygge en ny.

Udbudsprocessen omkring den ny skole kører parallelt med nedrivningsudbuddet.

Sidst på efteråret forventer kommunen derfor at have overblik over, hvad det samlet set kommer til at koste at rive den gamle skole og bygge en ny.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11