23948sdkhjf

Miljøudvalg ind i sag om sandsugninger

Folketingets Miljøudvalg har nu bedt miljøministeren svare på, hvorfor det offentlige selskab By & Havn vederlagsfrit kunne suge massive mængder sand fra Øresunds havbund i vinteren 2013-2014
Folketingets Miljøudvalg går nu ind i sagen om massive sandsugninger i Øresund, som blev foretaget i vinteren 2013-2014.

I 10 konkrete spørgsmål til miljøminister Kirsten Brosbøl (S), vil udvalget blandt andet vide, om sandsugningerne har været forsvarlige i forhold til naturbeskyttelsen, hvorfor der ikke er betalt vederlag, og hvordan ministeren vil sikre, at der ikke igen gives tilladelser, der muliggør en overudnyttelse af råstof.

- Det er dybt betænkeligt, at man har accepteret indvindinger, der har været skadelige for miljøet. Ministeren må nu afklare, præcis hvor meget der er suget. Det her bryder med, hvad naturen kan tåle. Det er underligt, at man tager så meget hensyn til andre interesser i den her sag. Det skal vi have undersøgt til bunds, siger Per Clausen, der er miljøordfører for Enhedslisten.

Speget sag

Det er i områderne “Disken" og “Vedbæk" at sandsugningen er foretaget, og ifølge miljøudvalget er der på en enkelt vinter suget, hvad der svarer til flere års normal-indvinding.

De to områder i Øresund er såkaldte fællesområder, der skal forsyne hovedstadsområdet med løbende daglige forbrug. Den massive indvinding har forårsaget protester fra miljøorganisationer, havbiologer, fiskere og andre, der nyder gavn af havbunden.

Også Lasse Møller Vollesen, sekretariatsleder i Danske Råstoffer, forholder sig kritisk til indvindingerne.

- Det er en meget speget sag, og det er fint, at miljøudvalget nu går ind i den. Det er voldsomme mængder, der her er suget. Hvis man skal bruge så ekstreme mængder, så burde man have suget ved Køge i stedet. Nu er de i stedet gået ind i et fællesområde, hvilket betyder at kvoterne i området er brugt, så der nu skal indhentes nye tilladelser, hvis der igen skal suges fra området. Det er et problem, påpeger han.

Givet dem fordele

Det er det offentlige selskab By & Havn, der er ejet af kommunerne og staten, der har står for de omfattende sandsugninger. Selskabet har ikke betalt vederlag for de sugede kubikmeter.

- Det er Naturstyrelsen, der har givet By & Havn tilladelse til at foretage sandsugningen. Det er for os at se problematisk, at en offentlig myndighed giver et offentligt selskab den slags tilladelse, siger Lasse Møller Vollesen.

Per Clausen undrer sig også over By & Havns gunstige aftale.

- Man har givet dem nogle fordele, som man ikke plejer. Det er usædvanligt, at de uden at betale kan drive rov på naturen. Det her er at godt eksempel på, at vi mangler en samlet plan for råstofindvinding, så både indvinding til lands og til vands sammentænkes, så indvindingen for fremtiden kan ske på den mest miljømæssigt fornuftige måde, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079