23948sdkhjf

Byen trækkes hen over skinnerne

Et nyt vinderprojekt fra det danske arkitektfirma Cobe tager afsæt i idéer om helhedstænkning i ny byrumsarkitektur
Arkitekt og projektleder for et nyt dansk-tegnet bydesign i finske Tampere, Eik Bjerregaard, Cobe, er ikke i tvivl: Det kan lade sig gøre at binde selv meget adskilte bydele sammen, så der opstår attraktive byrum og plads til tæt beboelse.

- I Tampere stod vi med nogle af de samme udfordringer, som flere danske byer har, at jernbanen adskiller bydele. Derfor er det vigtigt at tænke ud over bygninger og inddrage elementer, der binder byen sammen, så selve byrumsarkitekturen bliver katalysator for udvikling, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

En motor for byudvikling

Cobes vinderprojekt er et såkaldt Travel og Service Center i Finlands næststørste by Tampere.

Det nye stationsområde bliver ikke kun en ankomst til byen, men har også potentiale til at blive en generator for den fremtidige udvikling af bykernen.

Visionen "ReConnecting Tampere" introducerer et trafikalt knudepunkt i hjertet af byen samt en udviklingsplan, der binder byen sammen.

- Den udvides fra øst mod vest over den eksisterende jernbanegrav, der i dag (som det også ses i for eksempel Køge, red.) deler byen op i to, og der skabes et forenet Tampere, siger Dan Stubbergaard, kreativ direktør hos Cobe.

Et nyt samlingspunkt

Tamperes nye stationsplads bliver dermed byens nye samlingspunkt, håber arkitekterne. Over pladsen etableres der en stor, åben tagkonstruktion, som markerer byens nye mødested og giver den besøgende en ekstraordinær rumlig oplevelse. Rundt om stationspladsen bliver der bygge en ny biograf, butikker, boliger og kontorfaciliteter. Pladsen bliver dermed både til dagligdags brug og en attraktion i sig selv.

- Det har været vigtigt at tænke mere end bare i bygninger. Missionen er at binde byen sammen og bogstaveligt talt trække den hen over skinnerne, siger Eik Bjerregaard, som tilføjer:

- Banen er jo ikke kun en barriere, men også en blodåre, der bringer liv til byen. 20 mio. mennesker kommer hvert år forbi stedet, og udfordringen er at aktivere alle disse mennesker.

Først byrum - siden huse

Cobe har arbejdet meget med byplanlægning, både ved Nørreport Station i København og i Aarhus med at lægge rutebilstationen bedre sammen med banegårdsterrænet.

- Det er problematikker, som vi har arbejdet meget med, og det finske projekt er inspireret af de udfordringer. Udgangspunktet er at planlægge byrum og offentlige rum - og ud fra dem at tegne bygninger. Ikke omvendt. Arbejdet bliver på bylandskabets betingelser, understreger Eik Bjerregaard over for Licitationen.

At skabe finansielt rum

Derfor understreger han, at den store central park var et vigtigt greb:

- Grunden var egentlig tænkt til fortætning med bygninger. Men jeg tror vi vandt konkurrencen, fordi vi i stedet foreslog en park og i stedet bygge ovenpå baneterrænet.

Arkitekterne så behovet for en sammehængende vision for bymidten.

- Man havde mange byprojekter, som ikke skabte sammenhæng, og det erkendte bystyret. Og i lighed med også danske byer er der klart potentiale i at fortætte og samtidigt at få skabt nye byrum og grønne areler. Flere steder i København er der ikke færdigudviklede områder, så selv om der kommer flere indbyggere i de kommende år, udelukker det ikke hinanden, at man både tænker i flere grønne og åbne byrum og i fortætning. Nye byggeprojekter kan tværtimod skabe finansielt rum til flere grønne områder, mener Eik Bjerregaard.

“Udgangspunktet er at planlægge byrum og offentlige rum - og ud fra dem tegne bygninger. Ikke omvendt."

Eik Bjerregaard, arkitekt, Cobe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093