Messeby uden kloakseparering
Fredericia Spildevand flytter store mængder vej- og facadevand over i nye rør og sparer 45 procent i forhold til en fuld-separering
Sådan griber man kloak-renoveringen an i Fredericia, som for et par dage skal være vært for kloakfolk fra hele landet. Byens store messecenter, Messe C, lægger rammer til Kloakmessen 2014. Messegæsterne kan så bruge en ekstra halv time i byen og køre ind omkring Dalegade i den indre by, eller forstæderne Studsdal og Taulov. Her er gang i opgravning af betydeligt mindre omfang, end hvis Fredericia havde valgt "den helt store tur".
- Lige som alle andre steder er det fælles kloaksystem under pres, fordi der dels befæstes flere arealer og byerne udvikles løbende, og dels på grund af klimaforandringerne. Det sætter systemet på en hård prøve. Vi har så valgt at lægge en supplerende regnvandsledning til vejvand og facadevand fra de nærmeste ejendomme. Dermed aflastes hovedledningen så meget, at den fint kan være med igen, forklarer projektchef Jan Due Johansen hos Fredericia Spildevand og Energi A/S.
Boligejerne sparer
- De eksisterende hovedledninger har en resttid på måske 50 år. Det vil være dumt at smide den væk. Derfor forlænger vi i stedet restlevetiden til måske det dobbelte ved at strømpefore, siger Jan Due Johansen.
Rundt om i Fredericia Kommune kan boligejerne så sidde og glæde sig over to økonomiske aspekter ved Fredericia Spildevand og Energis måde at gøre tingene på.
- I forhold til at lave en fuld-separering med spildevandsledning og regnvandsledning sparer vi omkring 45 procent. Og på nuværende tidspunkt er det ikke nødvendigt, at husejerne separerer på egne grunde. Her fortsætter systemet som hidtil. Det betyder vel en besparelse for den enkelte grundejer på mellem 20.000 og 50.000 kroner, afhængig af forholdene, vurderer Jan Due Johansen.
- Der vil dog altid kunne komme et krav fra myndighederne om en fuld separatkloakering, understreger han.
Mange fordele
- Vi opnår mange fordele ved at anlægge en supplerende ledning til regnvandet, som i øvrigt slet ikke kræver så store opgravninger, som hvis vi skulle fuld-separere. Vi reducerer oversvømmelser på terræn, og folk med kældre slipper for oversvømmelser. Vi slipper for at pumpe unødigt på regnvand. Og vi sparer driftsudgifter til rensning af regnvand. Alle disse fordele opnår vil til stort set samme pris, som hvis vi havde valgt at opdimensionere hovedledningen, siger projektchefen.
De supplerende regnvandsledninger lægges rent fysisk parallelt, men over hovedledningerne, som skal aflastes.
- Vi flytter mellem 35 og 60 procent facadevand, vejvand og regnvand fra fortove cykelstier og pladser over i de nye rør, siger Jan Due Johansen.
Løsningen med en ekstra regnvandsledning og foring af den gamle fællesledning er ikke ny i Fredericia.
Ét udbud
- Vi har brugt denne semi-separering siden 2007. De første år sammen med vore egne tre entreprenørhold. I 2011 lavede vi en seksårig rammeaftale med entreprenørfirmaet Per Aarsleff. Vi tager os selv af projekteringen, og Aarsleff laver så både no-dig arbejde og traditionelt arbejde med opgravning for os. Vi var først i landet til at udbyde no-dig og traditionelt opgravningsarbejde i ét udbud, fortæller projektchef Jan Due Johansen.
I øjeblikket er tre hold fra Aarsleff så i gang rundt om i Fredericia Kommune. Inden for voldene i den gamle fæstningsby gælder det i 2013 og 2014 gaderne Dalegade, Nørre Voldgade, Prinsensgade og Danmarksgade, Købmagergade og Prinsessegade. I Taulov Nord satses på at færdiggøre etape 3 i begyndelsen af 2014, hvorefter sjakket fortsætter til næste etape, som også skal afsluttes i år. Også borgerne i Studsdal kan se frem til, at alle veje er farbare igen, inden 2014 rinder ud.
Klima-bingo
I hovedkvarteret hos Fredericia Spildevand og Energi i den sydlige del af Fredericia glæder både projektchef Jan Due Johansen og adm. direktør Søren Hjortsø Kristensen sig over, at en ihærdig klima-indsats i juledagene har givet bingo.
- Vi søgte om at få del i klimatilpasnings-puljen på 2,3 mia. kroner. Jan Due Johansen arbejdede med ansøgninger til tre projekter, mens de fleste andre holdt jul. Det gav bonus. Vi har fået godkendt de tre projekter og får 33,5 mio. kroner af puljen, fortæller Søren Hjortsø Kristensen.
Dermed kan forsyningsselskabet gå i gang med klimasikring af Korskilde Sø ved både oprensning og udvidelse af søen. De to andre projekter gælder Ullerup Bæk og Erritsø Bæk. Her bliver tale om såkaldte LAR-løsninger Lokal Afledning af Regnvand.
- Både i Ullerup Bæk og Erritsø Bæk skal ske en naturlig regulering, så overfladevand til vandløbene holdes tilbage. Vandmængden ned gennem de to bækkes byområder reduceres ned til en mængde, som vandløbene kan håndtere, forklarer direktør Søren Hjortsø Kristensen.
Godt samarbejde
Totalt består styrken hos Fredericia Spildevand og Energi af 35 medarbejdere, inklusive folkene på rensningsanlæg og i marken. Ni tager sig af administrationen.
- Aarsleffs ingeniør og formand for sjakkene i marken sidder her under samme tag hos Fredericia Spildevand og Energi A/S. Det giver god synergi i hverdagen og letter samarbejdet, fortæller projektchef Jan Due Johansen.
Fredericia Spildevand og Energi er et selvstændigt aktieselskab, som ejes af Fredericia Kommune, som forsyningsselskabet har et rigtig fint samarbejde med. Selskabet har Danmarks næststørste renseanlæg med en kapacitet på 420.000 personækvivalenter. Kloaksystemets ledningsnet omfatter 60 overløbsbygværker, 26 sparebassiner, 29 regnvandsbassiner og 128 pumpestationer.
Nogle af regnvandsbassinerne er i øvrigt så småt ved at ændre karakter til også at fungere rekreativt. Forsyningsselskabet vil lave stier og sætte bænke op omkring bassinerne, så borgerne rundt om i kommunen kan tage sig en slapper ved vandkanten.