Gør hvad manden i kitlen siger
Sønderjysk byggefirma har overlevet det tyske regelrytteri i mange årtier det kan stadig betale sig
Men virksomheden har klaret det hver gang, og efterhånden er det tyske marked blevet en fast del af deres aktivitetsområde med både spændende og økonomisk attraktive opgaver. Men der må så - donner und blitz - heller ikke være nogen løse ender.
- Det er en stor udfordring at arbejde i Tyskland. Der er megen administration og kontrol, og det kræver megen erfaring at undgå fejl i forhold til systemet. Vi har været der i mange år, og det betyder, at vi på regelområdet kan finde vej uden at fare vild, siger murermester Uve Jensen, der overtog virksomheden helt i 2009 efter en årrække som svend og formand, hvor han blandt andet netop arbejdede en del i Tyskland.
Danske mindretal
Rudebecks stab svinger mellem 10 og 20 ansatte.
Virksomheden fra Padborg har både hoved- og fagentrepriser. Den største del af omsætningen ligger i det sønderjyske, men de har gennem tiden haft en del både mindre og større opgaver i Tyskland - blandt andet for det danske mindretal, og så har de været med til at opføre plejehjem og skoler.
Senest har de bygget på en Faktabutik for Coop i Süderlügum i Nordtyskland.
- Vi befinder os fint i Tyskland, og vi bliver som danskere modtaget positivt. Det er ikke alle udlændinge, der gør det. Mange er på vagt over for social dumping ligesom i Danmark. Men danske virksomheder respekteres, siger han.
Men respekt eller ej. Der er ingen kære mor, når myndighederne kommer på besøg.
- Der er uhyre megen kontrol i den tyske byggebranche. Det kan virke hysterisk. Men vi må bare sørge for, at der er orden i papirerne, og så skal vi gøre, hvad manden i kitlen siger, fortæller Uve Jensen.
Overset fax
Virksomheden har klaret sig gennem uden de større konflikter med myndighederne.
De er endda blevet rost efter et tjek. Men det kan gå galt. Engang var de tæt på en bøde på 12.000 euro eller 90.000 kroner.
- En fredag eftermiddag bad vores bygherre, om vi næste dag om lørdagen kunne arbejde et andet sted, hvor vi skulle lægge fliser. Det kunne vi godt. I Tyskland skal vi anmelde hver gang, vi er et nyt sted, så vi faxede det til arbeitsamt. Men næste dag troede nogle, at vi arbejdede sort og anmeldte os, og der var vores fax ikke registeret. Så fik vi den store bøde. Den blev dog sat ned til 9.000 kroner, som bygherren betalte. Men det kan nemt gå galt, fortæller Uve Jensen.
Men Rudebeck bliver i det tyske.
- Vores erfaring hjælper os, så vi er stadig i Tyskland, så længe vi tjener penge. Men det er ikke et marked, der er let at starte i for et dansk firma, siger Uve Jensen.