Kompositbro skal bære jernbane
Kompositmateriale giver stor styrke, og landets hidtil længste af slagsen er på vej ved Vallensbæk Sø
Danmarks længste kompositbro vil i 2018 føre højhastighedstog og godstog ind over M4, motorringvejen ved Vallensbæk Sø.
Broen på 512 meter er en del af den 60 km nye dobbeltsporede jernbane mellem Ringsted og København over Køge. Broen udgør under en procent af den samlede strækning, men tager knap tre år at udføre.
I Vestegnens flade hedelandskab, som også har stor rekreativ værdi, kunne en stor, beton jernbanebro nemt blive dominerende og skabe en voldsom barriere. Men kompositløsningen sikrer en slank bro med en lethed i hele anlægget.
Kompositløsningen betyder også længere spænd mellem de enkelte bropiller. En klar fordel, når der skal bygges bro over en vigtig motorvej, hvor trafikken skal generes mindst muligt.
Godt 25.000 ingeniørtimer bruger ISC Rådgivende Ingeniører med Bjarrum Arkitekter og Orbicon som rådgivere på at projektere broen. De to entreprenører CG Jensen og Barslund, der vandt totalentreprisen hos Banedanmark, bruger over et år på at planlægge arbejdet i alle detaljer. Det siger en del om opgavens kompleksitet.
Projekt i 4D
Eksempelvis er det beregnet og beskrevet i 4D, hvor de store mobilkraner skal stå, når de skal løfte stålkassedragerne på plads. Også kranplateauernes placering og bæreevne er beregnet.
Kjeld Thomsen, adm. direktør, ISC Rådgivende Ingeniører, der har projekteret, siger:
- Jernbanen krydser motorvejen i en spids vinkel. Vi foreslog en kompositbro med stålkassedrager og støbt betondæk. I komposit kan vi få et frit spænd på 36 meter og række hele vejen over vejen. Dermed skal vi ikke lukke for trafikken, som hvis man vil støbe in situ.
En ren betonbro ville samtidig være væsentligt højere og tykkere i linjerne.
Stål og betonfolk
CG Jensen og Barslund vandt totalentreprisen på 345 mio. kroner og begynder på det egentlige arbejde i august. CG Jensen udfører entreprisens spuns-, pæle-, stål- og betonarbejde og vil have 40-50 mand på opgaven.
Barslund udfører 400 meter jernbanedæmning, adgangsveje, afvanding og plateuer for mobilkranerne bygget op af 40.000 kbm grus.
Kompositbroen indeholder 19 fag, 4.500 tons stål og masser af beton.
I løbet af vinterhalvåret støbes de mange betonpiller, hver mellem fem og seks en halv meter høje, der skal bære stålkassedragerne. De bliver monteret i sommeren 2015.
Støbes ovenpå
Ovenpå støbes det 15 meter brede betondæk til den dobbeltsporede jernbanelinje. Broen afleveres 30. september 2016 til Banedanmark, hvorefter spor, signaler mm skal udføres.
-Det var en spændende opgave, fordi vi som totalentreprenør havde frihed til at komme op med en god løsning. Det er en flot, elegant bro. Vi udfører mange opgaver i stål og i beton, og her får vi mulighed for at forene disse kompetencer, siger divisionschef Bendy Z. Pedersen, CG Jensen, der glæder sig til at følge projektet de næste to et halvt år.