23948sdkhjf

Kommune energirenoverer uden Esco-garanti

I Køge Kommune har man valgt at anvende en anden metode end Esco
Med hjælp fra mindre firmaer såvel som nogle af de store firmaer inden for energirenovering har Køge Kommune indtil nu brugt omkring 60-70 mio. kroner siden 2008 på at energirenovere kommunale bygninger - heriblandt flere skoler og daginstitutioner.

- Vi bruger lige nu omkring 20 mio. kroner årligt på energirenoveringer, og vi har valgt en model, der er anderledes end Esco-modellen. Der kan være fordele og ulemper ved at anvende Esco. Blandt andet kan det være rart at være sikret energibesparelser i form af garantier, men med den model, vi har valgt, sætter vi stor fokus på, at leverandøren i de efterfølgende år redegør for, hvad der er gået godt og dårligt. Den metode, vi bruger, giver os rig mulighed for løbende at vælge samarbejdspartnere, og på den måde vælge dem, vi arbejder bedst sammen med, siger civilingeniør Claus Pedersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Køge Kommune.

Vemmedrupskolen er en af de skoler, som er blevet energirenoveret. Schneider Electric vandt projektet, og på en fire-årig periode er skolens samlede varme- og elforbrug nedbragt med 28 procent. Energirenoveringen af skolen, som har kostet omkring to mio. kroner, omfatter blandt andet CTS, kedler og et solvarmeanlæg tilsluttet centralvarmen.

Ud over skoler og daginstitutioner er Køge Kommune lige nu i gang med at energirenovere kommunens haller og rådhuset.

Flest Esco-projekter

Til Køges Kommunes valg af en anden model til Vemmedrupskolen, siger Schneider Electrics energikonsulent Toni Jønsson:

- Her er der ikke tale om et Esco-samarbejde, hvor Schneider Electric normalt stiller garanti for en bestemt tilbagebetalingstid, men derimod et langsigtet partnerskab, hvor vi løbende skal bevise vores berettigelse ved løbende at bidrage til, at kommunen opnår besparelser via driften. Filosofien er den samme, selv om Køge har valgt en anden samarbejdsform end Esco-modellen.

Umiddelbart oplever Schneider Electric størst efterspørgsel på Esco.

- Det er en lidt svær størrelse at sammenligne, men umiddelbart oplever vi en lidt større efterspørgsel på kommunale Esco-projekter i forhold til grønne partnerskaber som det i Køge, siger salgschef Casper Højgaard, der har ansvaret for Esco-projekter i Schneider Electric Danmark, og fortsætter:

- Esco-samarbejder har vist sig at være velfungerende med veldokumenterede energibesparelser i mange kommuner, og det kan selvfølgelig smitte af på valget. Der er dog også flere kommuner, som vælger partnerskaberne frem for at indgå en ESCO-aftale. Det er også en god løsning, hvis energiomkostningerne skal sænkes i de kommunale bygninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.179