23948sdkhjf

Mursten bygger på to grundsten for ansvarlighed

Randers Tegl har ved at skrue på mange bæredygtighedsknapper reduceret sine mur- og teglstens CO2-aftryk med 40 procent i gennemsnit de seneste to-tre år. Optimering af energiforbrug, bedre data og genanvendelse bærer udviklingen.

Randers Tegl har de seneste skruet på mange knapper for at gøre sine mur- og tagsten mere klimavenlige. Den ansvarlighedsindsats hviler på to grundsten.

"Den første grundsten er at optimere på produktionen og især energiforbruget, som er højt, når man brænder ler til tegl og siden tørrer stenene. Vi benytter nu kun biogas på Hammershøj Teglværk, Vindø Teglværk og Gandrup Teglværk, og fra den 1.august vil Højslev Teglværk også producere på biogas. Vi benytter grøn dansk vindmøllestrøm på alle værker, lige som vi tørrer stenene med overskudsvarmen fra brændingen. Vi fylder ovnene helt op med produkter, inden vi fyrer op for brændingen og tørringen af stenene. Vi har data på alt og søger i de data efter hullerne i osten, der kan spare os CO2. Også mindre ting som at skifte dieseldrevne gaffeltrucks ud med en truck på el," fortæller Randers Tegls salgschef Kenneth Moesgaard Poulsen.

Den anden klimavenlige grundsten er, at Randers Tegl gerne vil genanvende mere brugt tegl fra udtjente tage og nedrevne bygninger, så gammelt tegl bliver til nyt tegl.

”Vi benytter nu kun biogas på Hammershøj Teglværk, Vindø Teglværk og Gandrup Teglværk og benytter grøn dansk vindmøllestrøm på alle værker." Kenneth Moesgaard Poulsen, salgschef, Randers Tegl 

"Genanvendelse er højt prioriteret for os. Vi har derfor udviklet ReClay-stenene, som indeholder 30procent knust, gammelt tegl, men stenene har de samme egenskaber som traditionelle mursten og er prismæssigt attraktive. Sidste år introducerede vi så EcoBlend, som er sten blandet af 50 procent helt genbrugte sten og 50 procent nye sten," siger Kenneth Moesgaard Poulsen.

Randers Tegl benytter knuste sten samt aftager og forhandler hele genbrugte mursten fra virksomheden Genbrugssten i Brønderslev.

"Vi kan mærke, at kravene til LCA-beregningerne i BR18 har rykket mærkbart på byggebranchens interesse for klimavenlige mursten det seneste års tid. Markedet tager fart i en grad, så vi forventer at sælge en million genbrugssten via eksterne forhandlere i år og håber, at vi kan følge med efterspørgslen," siger Kenneth Moesgaard Poulsen.

Han fortæller, at Randers Tegls indsats efter princippet med mange små og store bække kan ses i stenenes Global Warming Potential (GWP), som beregnes ud fra stenenes LCA og svarer til CO2-aftrykket.

"De seneste EPD'er for vores produkter viser, at de i gennemsnit har reduceret deres GWP 40 procent de seneste to-tre år – nogle af dem endda en del mere end 40 procent. Indsatsen for at minimere CO2-atrykket bærer altså frugt," konstaterer Kenneth Moesgaard Poulsen.

Som mange andre produktionsvirksomheder har Randers Tegl rettet blikket mod transportleddet som det næste, der skal mindske sit CO2-forbrug.

"Vi har ikke megen transport ved vores produktionen, men en del fra værkerne og ud til byggepladserne. Vi skal i tæt dialog med de vognmandsfirmaer, som kører for os, om at reducere deres CO2 – ved at deres biler kører på grønnere drivmidler end diesel. Udfordringen her er, at vores produkter er tunge, og et vogntog vejer meget mere, end hvis det for eksempel kører med isolering. Bilerne skal altså kunne yde den samme kraft til at trække, men med et andet drivmiddel,” siger Kenneth Moesgaard Poulsen.

FAKTA om Randers Tegl

Randers Tegl-Gruppen blev stiftet i 1911 og producerer i dag tegl på værker i Danmark og Tyskland til kunder i hele Skandinavien og Tyskland.

Virksomheden har også erstattet alle lyskilder med LED-belysning og anvender dagsovenlys, hvor det er muligt, sorterer affald målrettet og sender materialer til genanvendelse samt renser og genbruger vand i produktionen – og anvender overfladevand.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094