23948sdkhjf

Hybridkonstruktioner på vej frem i byggeriet

Byggebranchen oplever stigende fokus på hybridkonstruktioner, hvor forskellige materialer som træ, beton og stål kombineres for at optimere bl.a. miljøpåvirkning og konstruktionsstyrke. Peikko’s produkter som DELTABEAM® Green Kompositbjælker og ROCCO® Søjlesko gør det enkelt at kombinere forskellige materialer effektivt i én samlet konstruktion.

I Peikko definerer man en hybridkonstruktion som en effektiv kombination af de forskellige materialer for at opnå det optimale resultat, samtidig med at sikkerhed, hastighed og miljøbelastningen forbedres.

"Hybridkonstruktion handler om at lade materialerne komme til deres ret dér, hvor det giver mening. For eksempel giver det mening at bruge beton i bunden af et højhus, mens fx træ vil give god mening på de øvre etager. Denne løsning giver en lettere konstruktion, og dermed vil lasten være mindre end ved et rent betonbyggeri. Så hybridkonstruktioner er en opvejelse af, hvor det er mest optimalt at bruge materialerne," forklarer Rasmus Collin, bygningsingeniør i Peikko.

Peikko’s løsninger til hybridkonstruktioner

Peikko tilbyder flere løsninger, der er centrale i hybridkonstruktioner. Et af produkterne er Peikko’s DELTABEAM® Kompositbjælker, der udnytter de bedste egenskaber af stål og beton støbt sammen i ét element. Kompositsøjlen giver en højere bæreevne med et slankere tværsnit end en standard betonsøjle og er den ideelle løsning til slanke dækkonstruktioner, hvori den integreres. DELTABEAM® er kompatibel med alle typer dæk og søjler og gør det muligt at kombinere træ med stål og beton. DELTABEAM® gør det muligt at bygge åbne rum med lange spændvidder og kræver færre søjler.

Hybridkonstruktion handler om at lade materialerne komme til deres ret dér, hvor det giver mening. For eksempel giver det mening at bruge beton i bunden af et højhus, mens fx træ vil give god mening på de øvre etager. Rasmus Collin, bygningsingeniør i Peikko.

Peikko’s DELTABEAM® Green Kompositbjælker kan det samme, men adskiller sig ved at være lavet af minimum 90% genanvendt stål. Bjælkens CO2-aftryk er reduceret med 50 pct. i forhold til standardbjælken. Ifølge Rasmus Collin er genbrugsstål rigeligt tilgængeligt.

"Hvis hele verden pludselig skiftede til genbrugsstål, kunne der opstå udfordringer. Men her i Norden er det slet ikke et problem. Vores produktion i Finland producerer kun DELTABEAM® Green, og de leverer uden problemer både lokalt og her til Danmark."

Et aktuelt eksempel på brugen af hybridkonstruktioner er det nye uddannelsescenter på Bispebjerg Hospital. Hertil har Peikko leveret 177 meter DELTABEAM® Green Kompositbjælker fordelt over 30 bjælker, der anvendes til bæring af huldæk, CLT-dæk og CLT-vægge. Samspillet mellem DELTABEAM® Green og CLT bidrager positivt til projektets bæredygtige profil, idet begge elementer er med til at minimere forbruget af beton, som vejer tungt i LCA-beregningerne.

Peikko har også introduceret ROCCO® Søjlesko til brug i trækonstruktioner, og løsningen anvendes allerede i flere projekter herhjemme. Søjlesko er en velkendt og robust metode til samling af betonsøjler, og ROCCO® Søjlesko er en tilpasset version, der gør det muligt at bruge samme princip i trækonstruktioner. Søjlesamlingen udføres ved hjælp af søjlesko og indlimede bolte, hvor bolten limes ind i bunden af træsøjlen og forbindes til søjleskoen med møtrikker og skiver.

”Fordelen ved søjleskoen er, at man ikke har behov for afstivning af søjlen og man opnår mere tolerance under montage, da ROCCO® Søjlesko kan justeres, så de efterfølgende beslag i bjælker og søjler lettere kan monteres, da disse ingen monteringstolerance har. Det sikrer præcision og mindsker risikoen for fejl i samlingen," siger Rasmus Collin.

Flere hybridkonstruktioner i fremtiden

Han forventer, at hybridkonstruktioner vil blive endnu mere udbredt i byggebranchen. Han oplever, at stadig flere gerne vil bruge træ, men det har også sine udfordringer og begrænsninger, når man er vant til at bruge beton.

”Men hybridløsninger giver også nye muligheder konstruktionsmæssigt og æstetisk. Jeg tror, der er en læring i gang i branchen med at finde ud af, hvornår træ er genialt at bruge, og hvornår vi er nødt til at holde os til beton, komposit eller hvad det måtte være. Jeg tror, det er det, branchen skal til at finde ud af nu. Hvornår er det mest optimalt at bruge hvad?” siger Rasmus Collin.

Om Peikko

Familieejet virksomhed, grundlagt i 1965 med hovedkontor i Lahti, Finland. Peikko investerer i forskning og udvikling for at skabe nye, mere miljøvenlige løsninger og teknologier, der kan bidrage til en grønnere fremtid for byggeriet. Peikko leverer et bredt udvalg af samlingsdetaljer til betonkonstruktioner og kompositbjælker. Peikkos innovative løsninger gør din byggeproces hurtigere, sikrere og mere bæredygtig. Peikko har produktion i mere end 10 lande, lokalt salg i mere end 30 lande, har globalt 2.000 ansatte og en omsætning på 262 mio. EUR. Læs mere på www.peikko.dk.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078