23948sdkhjf

Lille hårdfør plante hjælper med at holde på vandet

Sedumplanter på hustage optager og tilbageholder store regnmængder, så oversvømmelser kan undgås efter massive regnskyl. Nature Impact forhandler sedumtage og plantevægge, der giver rart arbejdsmiljø og god luftkvalitet.

Sedumplanter kan optage den megen vand fra klimaforandringernes skybrud, så planterne kan være med til at forhindre oversvømmede kloakker i byerne.

”Vi var de første i Skandinavien til at introducere sedumbakken. Nu er det den form for sedumtag, som benyttes på 80-90 procent af alle projekter. Når vi leverer sedumbakker, er der mellem 12 og 15 forskellige sedumarter i bakkerne, som med tiden tilpasses til de fire til seks arter, der egner sig bedst til den givne lokalitet. Sedum vokser naturligt i Skandinavien og er hårdfør og tørketolerant, så den kan klare sig i lange perioder uden vand for så siden at live op igen. Sedum bliver ikke over 10 centimeter høj, så den skal ikke holdes nede eller slås som for eksempel græs. Sedum passer stort set sig selv og skal kun vedligeholdes to-tre gange om året, så planten er ideel til hustage," fortæller Nature Impacts marketingchef Kaspar Berthelsen.

Sedum klarer blandt andet tørkeperioderne med sin evne til at optage og lagre vand. Præcis den evne er gavnlig på hustagene og i et større perspektiv, viser blandt andet det testprojekt, Nature Impact og Krüger har haft på 100 kvadratmeter tag hos Lyngby-Taarbæk Forsyning de seneste fem år.

"Selv ved massive skybrud formår sedumtagene at optage og bruge 50 procent af vandet, målt i gennemsnit på et år. Der er udsving fra op til 90 procent om sommeren til mindre om vinteren, når planterne er vandmættede. Sedumtagene holder desuden en del af det resterende vand tilbage, så det forsinkes, og vi undgår unødigt over-flow i kloakkerne og dermed oversvømmelser. Tagene fungerer som en vandbremse," siger Kaspar Berthelsen.

Tagene passer godt ind i "sponge cities", som er byer med indbygget svampeeffekt. Med særligt indrettede veje, parker og andre grønne anlæg suger de byer meget af vandet til sig, bruger den i de grønne anlæg og frigiver siden overskydende vand, så kloaksystemerne ikke overbelastes på én gang ved store regnskyl.

"Selv ved massive skybrud formår sedumtagene at optage og bruge 50 procent af vandet, målt i gennemsnit på et år.
 Kaspar Berthelsen, marketingchef, Nature Impact 

"Tagene er velegnede til LAR (lokal afledning af regnvand, red.) i byerne, som mærker klimaudfordringerne særlig meget. Byerne bliver stadig varmere, fordi mørke tage holder på solvarmen, og solskinnet reflekteres i byerne af blandt andet vinduer – kaldet albedo-effekten. Byernes hårde overflader kan ikke absorbere vand, men de mange kvadratmeter tag kan benyttes til sedumtage til at optage regnvand i byerne, som vokser, fordi stadig flere flytter til dem," konstaterer Kaspar Berthelsen.

Løsningen på varmeøerne i byerne (urban heat islands, UHI) er at slå grønne kiler i og omkring dem ved at plante træer, anlægge parker, skabe vandhuller til regnvand og lægge plantetage. De grønne skridt giver skygge, begrænser byernes samlede temperatur og gavner biodiversiteten.

Grønne planters effekt på mennesker er også filosofien bag de plantevægge, Nature Impact tilbyder.

"Undersøgelser viser, at grønne planter giver god luftkvalitet, rart arbejdsmiljø, ro og velvære. Tænk blot på japanske haver. Derfor tænker bygherrer og arkitekter plantevægge ind i bolig- og kontorbyggeri. Et eksempel kan være den udendørs plantevæg, vi har leveret til Grønttorvet i København. Lejlighederne med udsigt til plantevæggen i boligbyggeriet overfor blev udlejet før de andre lejligheder, fordi lejerne kan se plantevæggen," siger Kaspar Berthelsen.

Om Nature Impact

Nature Impact er en familieejet virksomhed etableret i Ringe på Fyn i 2013.

Nature Impact leverer grønne tage og plantevægge til den danske byggebranche. Bakkesystemet gør, at tagdækkere og tømrere nemt også kan lægge sedumtage.

Sedum hedder også stenurt og er en planteslægt med omkring 50 arter, som vokser på den nordlige halvkugle, bl.a. i Danmark. Sedums blomster har fem kronblade.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.211