Fælledby som fremtidens bydel i København

Der er noget stort på vej på Amager Fælled disse år. Her vokser Fælledby stille og roligt frem som en gennemtænkt og bydel, bygget primært i træ og med hensyntagen til både natur biodiversitet, transportmønstre og beboernes velbefindende. Frem til 2032 skal der bygges ca. 2.000 boliger, butikker, institutioner samt en offentlig skole til 1.400 elever. Byggeriet følger en række principper for CO2-reduktion, biodiversitet og social bæredygtighed, og derfor planlægges der fællesskabsorienterede løsninger som delebiler, regnvandsopsamling og vild natur mellem boligerne. Ambitionerne er høje, forklarer Fælledbys kommunikationschef, Simon N. Madsen: “Med Fælledby forsøger vi at gøre det mest naturlige valg til det mest klimabevidste valg for beboerne – hvor der er taget højde for alt lige fra byggematerialer og energiforbrug, til transportmuligheder og fællesskab.”
Træ, genbrug og cirkularitet
En af de mest markante faktorer ved Fælledby er brugen af træ og biobaserede byggematerialer. Cirka 80% af materialerne er biobaserede, hvilket ikke kun reducerer CO2-udledningen markant, men også giver bygningerne et sundere indeklima.
“Vi bygger med bl.a. træ, halm, ler og ålegræs. Det er i sig selv ikke nyt, men det er første gang, man i nyere tid ser det skaleret op på bydelsniveau,” siger Simon N. Madsen.
Men Fælledby går endnu videre. Et tidligere vandrehjem på grunden er blevet omhyggeligt demonteret, og over 90% af materialerne skal nu genbruges – enten direkte i projektet eller via videresalg til andre projekter. I Fælledby betyder det, at gamle mursten, træbjælker og døre finder nyt liv i alt fra cykelskure til affaldssorteringsstationer. Endda fundamentet fra vandrehjemmet er blevet knust og anvendes som vejmateriale.
Besøg Fælledlab
Ambitionen er, at flere af de kommende bygninger bliver designet med henblik på fremtidig genanvendelse. I stedet for at lime og svejse materialer sammen anvendes skruer og plug-in-systemer, der gør det muligt at skille konstruktionerne ad uden at beskadige materialerne. Digitale tvillinger skal her bruges til at dokumentere materialernes oprindelse og levetid, hvilket skaber et digitalt lager for fremtidige generationer.
Principperne er eksemplificeret i Fælledlab, der er en kombination af et byggelaboratorium, showroom, projektkontor for byggeledelsen og mæglerkontor: “I stedet for en traditionel skurby kan vi her teste byggematerialerne på egen hånd. Den 400 m2 store bygning har også fået en digital tvilling, så vi har fuld dokumentation og kan gå direkte ind og se egenskaber og materialer. Det gør det også nemmere at få værdi ud af det for dem, der skal skille Fælledlab ad om 8-9 år, når vi er færdige,” siger Simon N. Madsen.
Grøn energi og social bæredygtighed
Fælledby er på mange måder udtryk for en mere klimabevidst byggeskik, men man har også valgt at tænke ud over selve byggeprocessen, for man arbejder også for at skabe en grønnere hverdag for de kommende beboere. Eksempelvis tager man et stort skridt mod energiuafhængighed ved at etablere et lokalt energifællesskab, som skal levere vedvarende og billig strøm til beboerne.
“Alle tage er udstyret med solceller, som producerer elektricitet til både boliger og fællesfaciliteter. Overskudsstrøm lagres i batterier, så energien kan fordeles intelligent mellem beboerne. Dette aflaster det eksisterende elnet og sikrer, at en stor del af strømforbruget forbliver grønt, selv på overskyede dage.”
Der er også tænkt mangfoldighed og social bæredygtighed ind i projektet. En fjerdedel af boligerne er almene, så der skal være plads til alt fra unge familier til seniorer, og fællesområderne er designet til at fremme naboskab og social interaktion. Offentlige rum som torve, fælles haver, tagterrasser og byens tre nabolagshuse giver beboerne mulighed for at engagere sig i hinanden og i byens liv. Fælles værksteder og deleøkonomiske initiativer som fælles værktøjsbank og byttebørs og udlån af grej til friluftsliv reducerer forbruget og styrker fællesskabsfølelsen.
Der skal ændres transportvaner
Med Fælledby gøres der op med traditionelle transportmønstre, for bydelen designes, så der tilskyndes til at droppe privatbilen og i stedet vælge at gå, cykle eller låne en delebil.
“I en tid, hvor biltrafikken i København stiger, gør vi med Fælledby det lettere at fravælge bilen. Bydelen er udviklet efter 15-minutters by-konceptet, hvor daglige behov kan dækkes til fods eller på cykel. Nærhed til metro, omfattende cykelstier og samarbejder med partnere som Bullitt, GoMore, Donkey Republic og rådgivere som Beta Mobility sikrer, at beboerne har adgang til fleksible transportløsninger fra dag ét,” forklarer Simon N. Madsen.
Initiativerne har modtaget millionstøtte fra både Transportstyrelsen og Energistyrelsen og bliver et pilotprojekt i Danmark, som skal skabe viden om fremtidens mobilitetsløsninger i byer.
Parkeringspladser er bevidst reduceret, og i stedet findes flere cykelparkeringer, ladestandere til elbiler og fælles delebilsordninger, der gør det muligt at have adgang til bil, når det er nødvendigt, uden at skulle eje en selv.
“Vi bygger med bl.a. træ, halm, ler og ålegræs. Det er i sig selv ikke nyt, men det er første gang, man ser det skaleret op på bydelsniveau i nyere tid.” Kommunikationschef Simon N. Madsen:
“En meget stor del af vores CO2 udledes i transportsektoren, og selvom man i København ser flere og flere elbiler, så skal vi helst have færre biler på gaderne, og det kræver en fundamental ændring i borgernes adfærd. Vi prøver at tilbyde en boligform, hvor delebilsordninger og korte afstande til bl.a. skole, apotek og indkøbsmuligheder er integreret i byens design og mobilitetsstrategi, så det bliver nemt at vælge eksempelvis delebil eller cykel. Vi ser os som pilotprojekt, og vi håber, det vil sprede sig som ringe i vandet.”
En bydel i balance med naturen
Fælledby adskiller sig fra traditionelle byudviklingsprojekter ved at lade bynatur og biodiversitet være bærende elementer. Hele 35% af området forbliver bevaret natur og nyanlagt bynatur, hvor vilde enge, vådområder og buskads skaber levesteder for dyr og planter. For at sikre en langsigtet effekt overvåges biodiversiteten løbende, og data bruges aktivt til at forbedre levevilkårene for særligt udvalgte arter.
“Adgangen til natur har en meget positiv virkning på menneskers trivsel, så vi har trukket fælledens natur helt ind i byggeriet og gårdrummene. I Fælledby finder man derfor ikke friserede græsplæner og staudebede, som vi kender det fra før i tiden. I stedet etablerer vi en mere vild natur, der skal efterligne de omkringliggende arealer på Amager Fælled.”
Fælledby har fået en flyvende start
Interessen for Fælledby har været overvældende. Med over 10.000 på interesselisten og en udlejningsejendom, hvor mere end 80% er udlejet mange måneder før indflytning, er det tydeligt, at der er stor efterspørgsel på mere klimabevidste boligløsninger. Halvdelen af de 101 boliger i første projektsalgsejendom er allerede solgt, hvilket vidner om, at konceptet appellerer bredt.
FAKTA: Fælledby
Fælledby er et nyt boligprojekt i København og landets første bydel bygget primært i træ. Projektets er udviklet af Fælledby P/S, et projektselskab ejet af PensionDanmark og By & Havn, i samarbejde med Henning Larsen Architects, MOE (nuværende Artelia) og Sweco og forventes at stå færdigt i etaper fra udgangen af 2025. I løbet af 2032 skal hele projektet være færdigt.
Se mere på www.faelledby.dk