Levedygtighed
Siden grundlæggelsen i 2006 har CCO haft base på Nørrebro og arbejdet med projekter i Danmark og internationalt. Med speciale i kultur- og vidensbygninger – som institutioner, skoler, biblioteker, universiteter, laboratorier og sportsfaciliteter – har CCO gjort det til et kendetegn at tænke helhedsorienteret, ikke kun i arkitekturen, men i tilgangen til samarbejde og ansvar.
“Vi er en rutineret, professionel tegnestue, som arbejder internationalt – vi har penalhuset i orden. Vi er i høj grad en tegnestue med en tradition for innovation,” siger Thomas Nørgaard, partner og arkitekt MAA i Christensen & Co.
Fra ESG til livskvalitet
Det hænger tæt sammen med bæredygtighed, der er central for CCO, som er frontrunner inden for en række projekter med bæredygtighed i fokus. Dette startede med Danmarks første CO2-neutrale byggeri til COP 15, Danmarks første energiproducerende børnehave og København Kommunes største anlagte genbrugsprojekt i en skole i De Gamles By.
ESG er branchens nye standard, men hos CCO er ESG ikke bare en teknisk disciplin. Her er den sociale dimension det livsvigtige potentiale i arkitekturen.
“Vi er superstærke på E’et og G’et – på miljø og governance – men det er S’et, det sociale, der for alvor kan flytte noget. Det er der, arkitekturen bliver levedygtig. Det er der, folk kommer til at holde af bygninger og fællesskaber.”
Denne forståelse gennemsyrer både projekter og arbejdskultur. Hos CCO er man ikke interesseret i at være en stor, upersonlig spiller for kunderne. Tværtimod.
“Det er vigtigt for os at signalere, at vi synes, at alle projekter er de vigtigste,” siger Thomas Nørgaard og understreger betydningen af den nære dialog: “Det vigtigste er samtalen. At forstå samarbejdspartnernes udgangspunkt og præge løsningen derfra.”
Levedygtige bygninger
Begrebet "levedygtige bygninger" går igen, når Thomas Nørgaard beskriver tilgangen. For CCO handler det ikke kun om teknisk holdbarhed eller CO2-regnskaber, men om rummelighed, menneskelighed og tid.
“Vi bygger ikke til én funktion – vi bygger til forandring. Levedygtige bygninger kan ændre funktion, de kan tilpasse sig mennesker og behov over tid. Som et hjem, man vokser i.”
Det kræver rumlig kompleksitet og variation – bygningerne skal kunne rumme både fordybelse og fællesskab.
”Vi skal gøre beboerne i vores huse aktive. De skal bevæge sig, se hinanden, møde hinanden, inspirere hinanden, men det skal også være sådan, at de mennesker, der går forbi huset, oplever, at de kan træde ind og blive en del af et fællesskab, eller se på nogen, der har et fællesskab. Så huset på den måde bliver et værktøj for at genopfinde værdien af, at vi er sammen. Det betyder, at vi skal have mindre volumen, men bedre kvalitet og sørge for at mange flere kan dele, så vi kan leve og glædes sammen,” siger den erfarne arkitekt.
Thomas Nørgaard ser tegnestuens arbejde som en del af en større bevægelse, der forsøger at genskabe forbindelsen mellem natur og kultur, og skabe arkitektur, der ikke bare “virker funktionelt”, men genopbygger de tabte relationer og ressourcer med øje for den umiddelbare værdi for mennesker og samfund.
“Vi vil bygge huse til det klima, der kommer – og samtidig skabe rammer for en ny klimakultur. Vi ser os selv som verdensborgere i denne kultur – og tager dagligt vores egen medicin,” siger han med henvisning til tegnestuens egne bæredygtige initiativer.