23948sdkhjf

En helt ny bydel i træ på kanten af København

På Amager Fælled er et usædvanligt træbyggeri i gang, hvor arkitekturen tilpasses landskabet og ikke omvendt. bgb a.s er totalentreprenør på en del af projektet. Træbyggerier er på ingen måde nyt for virksomheden, men det er det at bygge i træ helt op til seks etager.

I udkanten af København – på grænsen mellem by og natur – opføres en bydel, som kan blive en vigtig inspirationskilde for fremtidens boligbyggeri i Danmark. Fælledby på Amager er tænkt som en grøn oase, hvor boliger og biodiversitet i den lokale bynatur sameksisterer i balance. Her er naturen ikke en eftertanke – den er udgangspunktet.

Medvirkende i byggeriet står entreprenørvirksomheden bgb a.s., som er totalentreprenør på tre af byggefelterne i nabolag C, nemlig C2, C3 og C5.

”Vi er vant til træbyggeri. Men det her er første gang, vi bygger op til seks etager i træ. Det er både en teknisk og logistisk udfordring – og en fantastisk mulighed for at være i et projekt, der sætter nye standarder for træbyggerier i stor skala,” siger Jeppe Mulvad Jeppesen, projektchef og partner i bgb.

Byggeri med træ som hovedmateriale

Husene opføres med bærende konstruktioner i træ, hvilket betyder, at brugen af CO2-tunge materialer som stål og beton reduceres kraftigt. Der anvendes limtræssøjler og limtræsbjælker, mens dækkene bliver i CLT.

”Søjlerne og bjælkerne er i traditionelt limtræ, mens etageadskillelserne er CLT. Det gør konstruktionen stærk og stabil – og væsentligt lettere end beton,” siger Jeppe Mulvad Jeppesen.

Beton kan dog ikke helt undgås. Husene, hvis størrelse vil spænde fra tre etager til seks etager, opføres på et betonfundament, og der benyttes også beton i trappe- og elevatorkerner.

Produktionen af facadeelementer foregår på bgb’s egen fabrik, hvor hver kassette kommer med indbyggede vinduer, isolering og en udvendig plade, der tåler vind og vejr. Når elementerne monteres, har man med det samme en tæt klimaskærm – og kan gå videre med installationer og finish.

”Det giver en fleksibilitet, som er svær at matche med traditionelt byggeri. Vi kan kontrollere kvaliteten og minimere spild, og samtidig passer det perfekt til vores ambitioner om at reducere byggeriets klimaaftryk,” siger Jeppe Mulvad Jeppesen.

Han tilføjer, at det også vil være afgørende for byggeriet at få bygget hurtigt i starten for at undgå fugt i det følsomme træbyggeri, hvilket kan være en udfordring i det omskiftelige danske vejr.

”Vi har valgt ikke at bruge total overdækning. Derfor er det vigtigt, at vi bygger hurtigt op til taget og lukker huset med færdige tagkassetter og facadeelementer, så det bliver tæt på meget kort tid. På den måde undgår vi, at træet suger fugt under opførelsen,” siger Jeppe Mulvad Jeppesen.

Facadebeklædningen bliver afsluttet på stedet med skærmtegl, der ophænges på et bærende træskelet.

”Det ligner teglmurværk, men er væsentligt lettere og mere fleksibelt. Man kan ikke hænge færdige teglskaller op fra fabrikken – det skal justeres på stedet for at blive præcist.”

Livscyklus og klimaregnskab i fokus

Fælledby er underlagt nogle af de mest ambitiøse bæredygtighedskrav i Danmark. Byggeriet skal certificeres til DGNB Platin og DGNB Hjerte og følge Reduction Roadmap version 1, som sætter grænser for livscyklusanalyse (LCA) og CO₂-udledning. bgb’s mål er en samlet LCA-værdi på 6,55 kg CO₂-ækv./m²/år – et tal, der kræver præcision i hvert led.

”Vi har allerede de specifikke EPD’er (Environmental Product Declarations) på de materialer, vi kommer til at bruge, selvom vi først skal til at bygge nu. Det betyder, at vi kan præcertificere byggeriet og dokumentere alt fra start til slut. Det er ressourcekrævende – men det er også den eneste vej frem,” siger Jeppe Mulvad Jeppesen.

Han peger på, at det ikke blot er en teknisk opgave, men også en kulturændring i branchen.

”Der sidder én til to personer hos os, som ikke laver andet end at holde øje med, at alt bliver bygget inden for rammerne. Det havde vi slet ikke i projekterne for fem år siden,” siger Jeppe Mulvad Jeppesen.

Fælledby, der kommer til at bestå af tre nabolag, forventer at kunne tilbyde de første beboere indflytning allerede i år. Det gælder dog ikke de byggerier, som bgb har ansvaret for. Virksomheden er først lige gået i gang med pælefundering og vil i 2027 kunne aflevere et færdigt projekt.

Vi er vant til træbyggeri. Men det her er første gang, vi bygger op til seks etager i træ. Jeppe Mulvad Jeppesen, projektchef og partner i bgb

Energifællesskab og lokal strømproduktion

En af de nyskabende dele i Fælledby-projektet er etableringen af et lokalt energifællesskab. På alle tage installeres solceller, og strømmen lagres i batterier, så den kan bruges lokalt, når beboerne kommer hjem fra arbejde.

”Det er et nyt system, men det giver mening i den aktuelle situation, hvor forsyningsnettet i Danmark er presset af bl.a. stadig flere elbiler. Her kan bydelen producere strøm lokalt til beboernes eget forbrug samt lagre den på batterier og handle strømmen på fordelagtige tidspunkter med det kollektive net,” siger Jeppe Mulvad Jeppesen.

Målet er på sigt, at elbiler kan blive en del af energiforsyningen med den såkaldte V2G-teknologi (vehicle-to-grid). Når bilen er koblet på hjemmets elnet om aftenen, kan den i princippet levere strøm til husstandene – og oplades igen om natten, når elprisen og CO₂-belastningen er lavere.

”Det er stadig ambitionen – bilerne er ikke helt klar endnu. Men idéen om, at energi produceres og bruges lokalt, er stærk. Det handler både om bæredygtighed og forsyningssikkerhed,” siger Jeppe Mulvad Jeppesen og tilføjer, at bgb står for installation af solcellerne på de bygninger, de har ansvaret for.

Et pejlemærke for fremtiden

bgb’s del af Fælledby forventes færdig i 2027. Projektet omfatter både lejeboliger, ejerboliger og almene boliger, og opføres i et område, der tidligere har været genstand for stor debat om beskyttelse af naturen på Amager Fælled.

”Vi er meget bevidste om balancen mellem by og natur. Det er jo derfor, Fælledby er noget særligt,” siger Jeppe Mulvad Jeppesen.

Naturen bevares i videst muligt omfang, og de tre nabolag placeres med grønne korridorer imellem sig med habitater for de dyr og planter, som trives i bynaturen. Visionen er en bydel, hvor børn kan lege på engen, og fugle og padder stadig har et hjem.

”Det her er mere end boliger – det er en hel bydel med skole, daginstitutioner, butikker, caféer og fællesskab. Og det er alt sammen bygget op omkring ønsket om at leve et mere klimabevidst liv. Fælledby kan blive et pejlemærke for, hvordan vi bygger fremtidens byer,” siger Jeppe Mulvad Jeppesen.

Om bgb a.s.

bgb a.s. blev etableret af nuværende medejer Bertel Gantriis i 1976, i begyndelsen som en decideret tømrer- og snedkervirksomhed. Siden dengang har bgb a.s udviklet sig til i dag at være en byggevirksomhed, der stadig har tømrer- og snedkerarbejde som sit speciale, men også arbejder med hovedentrepriser og totalentrepriser. Vi arbejder i dag for både store og små bygherrer og entreprenører. Vi fungerer som sparringspartner for vore kunder i både projekteringsfasen og under udførelsen.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11