23948sdkhjf

DR-dokumentar: Hvor er myndighederne?

ANALYSE: DR-dokumentar belyser snyd og fusk på offentlige byggepladser. Spørgsmålet er, hvor myndighederne bliver af?

Det er svært ikke at blive lidt træt, når man ser det nye afsnit af DR-dokumentaren "Underdanmark". 

Afsnittet handler om snyd og bedrag primært på Storstrømsbroen, hvor en albansk underentreprenør til italienske Itinera fusker med beløbsordningen . Ordningen er skabt, så danske virksomheder kan tiltrække højt specialiseret arbejdskraft, der skal have en månedsløn på mindst 40.000 kr. 

40 lapper, som min teenagedatter ville sige, er mange penge for ufaglærte albanske byggearbejdere, som efterfølgende skal tilbagebetale store beløb til firmaet bag, Tekno Fire ApS. En anden snød med timesedler. 

Begge dele er ikke overraskende ulovligt.

Et spørgsmål, der igen rejser sig med dokumentaren, er, hvornår det offentlige begynder at tage begrebet myndighed alvorligt. Ifølge Ordnet.dk er myndighed grundlæggende synonym med samfundsinstitution og magtbeføjelser, men det er som om, at den magt ikke rigtigt viser sig, selv ikke når det offentlige er bygherre. 

Pengene nærmest vælter ud af statskassen i disse år. Supersygehuse, Femern-forbindelsen, Storstrømsbroen, elektrificering af jernbanen, Østlig Ringvej, Lynetteholmen er blot nogle eksempler. Så har vi ikke engang nævnt milliarder til nedlæggelsen af minkavl-erhvervet, køb af Købehavns Lufthavne og Forsvaret.

Overraskende

I udsendelsen, og igen i P1 Morgen, virkede beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) overrasket over oplysningerne i DR-dokumentaren.

Det er i sig selv overraskende. Medierne, herunder Licitationen og ikke mindst Fagbladet 3F, har afdækket stribevis af problemer blandt andre med Itinera særdeles grundigt - igennem flere år. Interesserede kunne også læse revisionsberetningen i det seneste regnskab fra Tekno Fire, hvilket i sig selv burde give anledning til løftede øjenbryn.

I P1 roste ministeren fagbevægelsen, der sammen med medierne tilsyneladende skal udgøre den primære kontrol af arbejdsforhold på offentlige byggepladser. Men hvor er myndighederne selv? Hvor er kontrollen med entreprenører og deres underentreprenører, når de bygger for de ufatteligt mange milliarder skattekroner? 

Der er skam kontrol, understregede ministeren, som i P1 erkendte at tilsynet ikke er godt nok. I hvert fald bliver møgsagerne ved med at opstå.

Ministeren vil gerne se til Norge, lod hun vide. I Norge er Itinera bandlyst fra at byde på nye projekter i tre år - efter problemer i Danmark. Som tidligere omtalt har vi samme mulighed i Danmark, hvilket Vejdirektoratet har gjort brug af i to tilfælde på andre, langt mindre projekter.

Det vil helt sikkert være ekstremt dyrt og voldsomt bøvlet at udskifte Itinera på sygehusene i Køge og Odense samt Storstrømsbroen, hvis det overhovedet er muligt rent juridisk. Men om ikke andet kan denne model anvendes oftere fremover. Over for alle entreprenører, uanset nationalitet, der ikke overholder simple arbejdsregler.

Det kræver blandt andet, at der er myndigheder, som fører grundig, løbende og effektivt kontrol med projekterne. Indtil videre lader den opgave til primært at ligge hos fagbevægelsen og medierne.  

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115