Nye vinduer kan bidrage til den grønne omstilling
Når man vurderer et produkts bæredygtighed i forhold til den grønne omstilling, skal der tages hensyn til hele produktets livscyklus – fra produktion over brug til bortskaffelse. Det er en udfordring, som hele byggeriet står overfor i disse år – også de danske vinduesproducenter.
I løbet af de seneste mange år har branchen derfor udviklet vinduer og døre, som ikke blot lever op til, men i mange tilfælde også overgår nogle af verdens strengeste miljø- og lovkrav – nemlig de danske krav. Det forklarer Johnny H. Jensen, direktør for brancheforeningen VinduesIndustrien, der repræsenterer 44 af de største producenter herhjemme:
“Vi har arbejdet i 15 år på at højne kvaliteten, og vi har nogle af de bedste energivinduer i hele EU. Derfor er vi som branche godt rustet til det nye bygningsdirektiv, der træder i kraft i 2025. Nu vil vi gerne være med til at accelerere udskiftningen af gamle vinduer med nye i renoveringsprojekter, for det ser vi som vores rolle i den grønne omstilling.”
Vi vil gerne være med til at accelerere udskiftningen af gamle vinduer med nye i renoveringsprojekter, for det ser vi som vores rolle i den grønne omstilling Branchedirektør Johny H. Jensen
Bæredygtighed i produktionsfasen
Energieffektivitet i vinduerne er dog blot et af de fokusområder, man har i VinduesIndustrien. Man kigger nemlig også på bl.a. produktionsforhold, materialer og genanvendelse af ressourcer. Disse og mange flere faktorer er afgørende for, om en producent kan smykke sig med foreningens mærke, DVV (Dansk Vindues Verifikation).
Er vinduerne af træ, skal det være certificeret kernetræ, der dels har en længere levetid, dels gør det muligt at producere uden vakuumimprægnering med kemikalier. Ved fremstilling af plast- og aluminiumsvinduer med DVV-mærket stilles der bl.a. høje krav til indsamling og recirkulering af plast og aluminium fra produktionen.
“Vores medlemmer forsøger at forbedre deres CO2-aftryk, og ambitionerne er høje. Netop nu gør producenterne plads til genanvendelse af gamle plastikrammer. Plastik kan faktisk genanvendes til vinduesrammer 7-8 gange – hvilket potentielt set giver en livscyklus på flere hundrede år,” siger Johnny H. Jensen.
Vinduer med længere levetid på vej
Selvom de danske producenter har godt styr på deres egne forhold, er det en kendsgerning, at selve glasset til vinduerne kommer fra især tyske og polske producenter. Glasproduktion er energikrævende, og derfor forsker man i VinduesIndustrien i, om man kan forlænge levetiden af glasset, så ruderne ikke skal skiftes så ofte. Det vil i givet fald være med til at gøre produkterne endnu mere bæredygtige.
“Det kræver bedre kantkonstruktioner, og det kan vores producenter faktisk godt levere, men der mangler dokumentation på området. Derfor har vi indgået et samarbejde med DTU om at udvikle det, så vi i fremtiden kan få vinduer med længere levetid,” siger Johnny H. Jensen.
VINDUESINDUSTRIEN
VinduesIndustrien er brancheforeningen for danske vinduesproducenter. De 44 medlemsvirksomheder omsætter for ca. 6,5 mia. kroner og tegner sig for mere end 90 procent af vinduesproduktionen i Danmark.
Se mere på www.vinduesindustrien.dk
Kilde: VinduesIndustrien