Brændt træ er vejen til en bæredygtig facade
For at komme fremad, skal man engang imellem skue tilbage – også i byggeriet. I jagten på lavere CO2-aftryk og mere bæredygtige materialer er der nemlig hjælp at hente i tidligere tiders byggeskik, bl.a. når det gælder facadebehandling. I stedet for at male eller trykimprægnere træ til træfacader, kan man nemlig udnytte den oldgamle teknik med at brænde overfladen, så den forkuller. Det lukker porerne, så vand ikke kan trænge ind, og dermed kan træet holde meget længe – helt uden vedligehold eller ekstra behandlinger. Det har man eksperimenteret med i virksomheden BurntWood, der nu er begyndt at levere facademoduler i brændt træ til bl.a. huse, sommerhuse, brandstationer og senest prestigeprojektet Tscherninghuset. “Vi maler med ild. I modsætning til malet og trykimprægneret træ – der skal køres til deponi, når det er udtjent, fordi man ikke kan garantere sikkerheden – kan brændt træ genbruges uden problemer. Og hvis man kan acceptere patina, så er der intet vedligehold, for det ældes med ynde. Metoden med brændt træ er en ældgammel vikingemetode, som også er kendt fra Japan, hvor den aldrig er gået i glemmebogen,” forklarer grundlægger af BurntWood, Anders Mølgaard.
Metoden med brændt træ er en ældgammel vikingemetode, som også er kendt fra Japan, hvor den aldrig er gået i glemmebogen. Anders Mølgaard
Den mest bæredygtige facade, du kan få
De brændte træfacader fremstilles på BurntWoods to fabrikker ud for Aarhus. Den ene fabrik fremstiller moduler af genbrugstræ, den anden fremstiller profilerede, brændte facadebeklædninger. Træet køres gennem en ovn, hvor der fyres med genbrugstræ. Modulerne fremstilles af genbrugstræ, men man også leverer løbende meter i forskellige dimensioner og profiler til andre formål, hvor man anvender nyt træ. “Hemmeligheden bag vores moduler er, at vi har lavet en standard, så vi kan producere til lager. Vores facademoduler er den mest bæredygtige facade, du kan få lige nu – uanset hvordan du vender og drejer det – både socialt, økonomisk og miljømæssigt,” siger Anders Mølgaard.
Kommer kun i én farve
Det smarte ved det brændte træ er, at det ikke behøver vedligehold. Derfor sparer man penge på driften. Materialet er lidt dyrere end andre facader up front, men til gengæld sparer man de to gange maling, man normalt ville påføre ved montering, hvorved materialet allerede har tjent sig ind. Derefter begynder man at spare penge hver gang, man normalt ville have malet det igen – typisk hvert 5. år. “Den eneste ulempe er, at overfladen kun kommer i én farve. Til gengæld changerer den flot i lyset og skifter karakter alt efter vejret og tidspunktet på dagen,” slutter Anders Mølgaard.
SWECO
BurntWood blev grundlagt med en ambition om at finde bæredygtige løsninger til byggesektoren. Produktionen af de brændte træfacader ligger på to fabrikker i Aarhus-området. Genbrugsmodulerne BurntWood ReWood laves i samarbejde med Comeback Woodshop, som er en virksomhed, der hjælper unge ind på arbejdsmarkedet – derfor er produktet også godt for kundernes ESG.
Se mere på www.burntwood.dk