23948sdkhjf

Pap kan erstatte træ i mange brancher

De patenterede Re-board letvægtsplader fra PMH Systems anvendes til udsparing i betonindustrien, indeholder 80 pct. mindre træ og er meget lettere. Materialet anvendes også til den grafiske branche samt produktion af kister i datterselskabet Orbit, men kan reelt anvendes i mange andre brancher, påpeger Peter Madsen, direktør i PMH Systems.

Pap er ikke et ord, som Peter Madsen er meget for at bruge, for den umiddelbare reaktion hos de fleste er, at det er et svagt materiale, der ikke kan bruges til meget andet end emballage. Men det er forkert, for med den rigtige produktionsproces er det et meget stærkt og holdbart materiale, der kan anvendes til mange forskellige formål.

”Vores Re-board® letvægtsplader i forskellige størrelser, typer, tykkelser og farver fremstilles på en FSC-certificeret papirfabrik i Sverige. De kan tåle et direkte statisk tryk på 90 tons og har en bøjningsstivhed, der er 56 pct. stærkere sammenlignet med andre plader. Hemmeligheden ligger i den patenterede opbygning af pladens kerne, hvor papirets fibre er vinklet til 15 grader. Konstruktionen af kernen samt mængden af papir er nøje afstemt, så der opnås maksimal styrke med mindst muligt materiale,” fortæller Peter Madsen.

Fordele for både miljø og medarbejdere

Re-board kan i mange tilfælde erstatte materialer som MDF og spånplader, og de miljømæssige fordele er åbenlyse. Re-board består af 80 pct. mindre træ end en tilsvarende MDF eller spånplade, hvilket betyder, at 80 pct. af træerne bliver stående i skoven. Desuden kan Re-board genanvendes op til syv gange. Vægten er også meget lavere end f.eks. MDF og spånplader, hvilket betyder, at lastbiler kan transportere mere af det, og det samlede CO2-aftryk reduceres markant.

”Vi har udviklet en brancheløsning til betonindustrien sammen med CardCret, som er integreret i Fårup Betonindustri A/S. Stort set alt træ er elimineret fra produktionen og erstattet med Re-board i udsparinger,” siger Peter Madsen.

Betonvirksomheden får nu penge for affaldet i stedet for at betale for at komme af med det. Og for medarbejderne fjerner det de tunge løft, fordi materialet er så let. Hvis de skal lave en portåbning eller et stort vindue, skal de løfte udsparingen. Det kræver to mand med en træløsning, men med Re-board kan det klares af én mand.

PMH Systems producerer også kister af letvægtspladerne i datterselskabet Orbit Nordic – et i elegant, minimalistisk design uden metal, kemikalier, maling og lak og 100 pct. brændbar/nedbrydelig.

”Der er her tale om en CO2-besparelse på 94 pct. Og vægten af kisten er kun 12 kg sammenlignet med en traditionel kiste, der vejer 45-48 kg,” forklarer Peter Madsen.

Det betyder blandt andet, at hvor man i lastbiltransport med traditionelle kister kan have under 100, så kan man transportere 800 kister, der er lavet af letvægtspladerne.

Andre anvendelsesmuligheder

PMH Systems leverer også letvægtsplader til den grafiske branche i form af Re-board Premium Graphical, som er den stærkeste letvægtsplade til 2D- og 3D-konstruktioner med eller uden print. Kernen i Premium Graphical består af 25-35% genbrugsfibre, og letvægtspladen er testet til at kunne tåle temperaturer fra -20 grader op til +180 grader. Virksomheden leverer også letvægtsplader til vindmølleindustrien til anvendelse i transport og montage.

PMH Systems arbejder hårdt for, at andre brancher kan få øjnene op for anvendelsen af letvægtspladerne som erstatning for træløsninger.

”Der er mange andre industrier og brancher, der med fordel – både for miljø og medarbejdere - vil kunne anvende vores letvægtsplader. Vi opfordrer interesserede til at kontakte os og besøge os for at få et indblik i, hvordan de kan anvende vores produkter,” siger Peter Madsen.

Om PMH Systems

I de seneste år har PMH som organisation undergået en forvandling fra blot at være udstyrs- og serviceleverandør, til i dag at være inspirator, forretningspartner samt rådgiver for nye såvel som eksisterende kunder. Vores ekspertviden inden for højteknologisk udstyr til storformat, i kombination med Re-board, har skabt nye muligheder med stort forretningspotentiale.

Kilde: PMH Systems

Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.

PMH SYSTEMS A/S
PMH SYSTEMS A/S
Huginsvej 8
Danmark
CVR nummer: DK33774745

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.282