23948sdkhjf

Sparer 100.000 kilo CO2 udledning ved genbrug af flamingo

Ejerleder Ole Villumsen, OV-Consult, indsamler, granulerer og genanvender flamingo som byggemateriale til isolering af krybekældre, hulmure og ved terrændæk. I stedet for at køre flamingoen til forbrænding, har OV-Consult sat sig for at indsamle flamingo og genanvende det som byggemateriale. Det betyder, at firmaet sparer miljøet for udledning af 100.000 kilo CO2 i 2024.

Vi kender alle den hvide flamingo – ekspanderet polystyren (EPS) – som bruges til at beskytte hvidevarer og elektronik. Det havner typisk på genbrugspladsen og bliver brændt af. Da flamingoen er et olieprodukt, betyder det stor CO2-udledning, når det brændes. Ole Villumsen henter flamingo, som virksomheder gerne vil af med eller folk har afleveret på genbrugspladsen i Vesthimmerland. Han har bygget et neddelingsanlæg, der granulerer flamingoen og opnår den bedste genanvendelse, som genbrugt byggemateriale.

”Vi sparer miljøet for 3,3 kilo CO2 for hvert kilo flamingo, som vi genanvender. Derudover sparer vi miljøet for 1,8 kilo CO2, når vi undlader at bruge ny flamingo. I alt 5,1 kilo CO2 for hvert kilo flamingo granulat som vi genbruger til byggeri. Det løber op i 100.000 kilo CO2 reduktion i år,” siger Ole Villumsen.

Firmaet kalder det genanvendte flamingo for Re-EPS. Den genanvendte flamingo bruges især til hulmursisolering, terrændæk og krybekældre – i rum, hvor der er risiko for fugt. At genanvende flamingo indgår i OV-Consults forretning om bæredygtigt byggeri. Firmaet har ligeledes en afdeling for træfiber isolering med det dansk fremstillede ThermoCell til tørre og ventilerede konstruktioner.

Siden 2010

Men organisk isolering kan ikke bruges på de ovennævnte mere fugtudsatte rum. Ole Villumsen startede med genanvendelse af flamingo i 2010, hvor han indkøbte granulat. Da Han fandt ud af, at granulatet kom fra Polen og dermed havde en længere transport for at nå frem til firmaets adresse i Nordjylland, begyndte projektet med at bygge sit eget anlæg til fremstilling af granulat.

”Jeg ønsker, at flere byggevirksomheder vil bruge genanvendt flamingo i deres byggeprojekter. I stedet for ny flamingo eller mineraluld. Det gør virkelig ondt at se på genbrugspladserne, hvordan alt muligt skrammel køres ud i et 40 meter dybt hul. Jeg synes, det er en dårlig gave at give vores efterkommere. Vi skal have reduceret deponi af ikke genanvendelige materialer. Derfor er genanvendelsen af flamingo for mig at se, en farbar vej for mere bæredygtigt byggeri, men jeg ønsker mere interesse for det,” siger Ole Villumsen.

Flamingoen får en tur i Ole Villumsens specialbyggede anlæg. Det bliver neddelt og omdannet til flamingogranulat, der ligner små popcorn og som vejer nogenlunde det samme.

”Flamingo granulat kan også bruges ved nybyggeri, hvor man blæser det ind i hulmuren i stedet for at fylde den op med mineraluld. Og vi kan dokumentere, at gulvene i en krybekælder er tørre ved brug af flamingo granulat. De bliver efter nogle år dyngvåde med isolering af mineraluld trods den anbefalede ventilation. Ved terrændæk bygges der med beton og hele plader flamingo. Betonen er en hindring for at genanvende flamingoen til granulat. Så jeg efterlyser, at der er flere, som vil tage flamingo granulat til sig og bruge det i praksis,” siger Ole Villumsen.

OV-consult´s anlæg kan sagtens fremstille mere flamingo granulat end tilfældet er i dag. Flaskehalsen er ikke mangel på flamingo, der kan genanvendes. Flaskehalsen er mangel på byggeprojekter, hvor der bruges flamingo granulat.

Faktaboks:

OV-Consult:

  • Dansk fremstillede ThermoCell træfiberisolering til tørre og ventilerede konstruktioner.
  • Genanvendt flamingo Re-EPS til isolering af rum, hvor der er risiko for fugt

Besøg hjemmesiden

Kilde: OV-Consult

Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.

OV-Consult v/Ole Villumsen
OV-Consult v/Ole Villumsen
Munksjørupvej 93
Munksjørup
Danmark
CVR nummer: DK10194903

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235