23948sdkhjf

Forsyningsselskab bruger kalkstabiliseret lerjord i større kloakprojekt

Indtil videre er lidt under halvdelen af den opgravede jord blevet bygget ind igen efter behandling i Dansk Anlægstekniks anlæg.

Som led i et større kloakprojekt, med VandCenter Syd som bygherre, skulle en beskadiget spildevandsledning i Odense skiftes ud med en ny.

“I planlægningen af projektet kunne vi godt se, at det var nogle store mængder jord, der skulle skiftes ud. Og når man ikke kan bygge jorden ind igen, skifter man den ud med grus, hvilket er en ressource, vi skal tænke over ikke at bruge for meget af,” siger Miriam Lind, projektleder hos VandCenter Syd.

I den forbindelse indgik forsyningsselskabet en aftale med Dansk Anlægsteknik om at kalkstabilisere den våde lerjord i det omfang, hvor det var muligt. Dermed blev noget af jorden ikke kørt væk til deponering og i stedet genindbygget på stedet efter behandlingen.

Har betalt sig

Ved at tilsætte lerjord, der er uegnet til indbygning, med typisk en til to procent kalk, ændres jordens struktur fra at være våd til et produkt, der ligner sand og grus. Det er den proces, det mobile og eldrevne anlæg fra Dansk Anlægsteknik sørger for.

Inden det blev sat i gang, testede geoteknikere, som var hyret ind af forsyningsselskabet, om jorden på projektet var egnet til kalkstabilisering.

Indtil videre er 7.974 tons jord blevet kalkstabiliseret, mens 7.600 tons jord og 3.100 meget våd jord er blevet kørt til deponering. Men da projektet først er afsluttet i sommeren 2024, er de endelige jordmængder ikke gjort op endnu.

VandCenter Syd har også regnet på, hvornår det kunne betale sig for dem at kalkstabilisere lerjorden på projektet.

“I det her tilfælde var det ved 400 tons jord. Havde vi mere end det, så kan det godt betale sig at kalkstabilisere. Der har vi jo haft langt mere jord end det,” siger Miriam Lind.

Ikke sidste gang

Forsyningsselskabet er derfor ikke afvisende over for at gøre brug af jordbehandlingen en anden gang.

- Vi vil helt sikkert gøre brug af kalkstabiliseret lerjord igen. Det tror jeg er fremtiden. Vi kan ikke blive ved med at køre store mængder jord væk og skaffe grus i stedet for, for det bliver kun dyrere, siger projektlederen fra VandCenter Syd.

Ved større eller mindre opgaver vedrørende kalkstabilisering af lerjord er kunder altid velkomne til at kontakte Dansk Anlægsteknik ApS i Vejstrup på Fyn.

Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst - Infrastruktur.

Dansk Anlægsteknik ApS
Dansk Anlægsteknik ApS
Ådalsvænget 4
Danmark
CVR nummer: DK42062243

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188